Sari la conținut

Una dintre cele mai puternice furtuni geomagnetice lovește azi Pămânul. La ce să ne așteptăm

O furtună geomagnetică extrem de puternică lovește azi, pe 31 martie Pământul. Centrul de Predicție Meteo Spațială al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă din SUA (NOAA) a emis o avertizare de furtună geomagnetică pentru joi, 31 martie, de forță G3,  în urma unei explozii solare puternice care a avut loc pe 30 martie.

Miercuri, după amiază o erupție de clasă X a izbucnit dintr-un grup de pete solare din regiunea de nord-est a Soarelui în raport cu Pământul și a fost capturată de sonda NASA Solar Dynamics Observatory. Calasa X este considerată cea mai intensă clasă de erupții, iar energia electromagnetică eliberată de explozie ar putea să fi perturbat comunicațiile radio pe Pământ în timpul după-amiezii, potrivit NOAA.

E așteptă o furtună geomagnetică puternică

În timp ce energia eliberată de exploziile solare ajunge pe Pământ cu viteza luminii, observațiile NOAA și NASA sugerează că erupția de ieri a fost asociată cu o ejecție de masă coronală din atmosfera superioară a Soarelui. Aceasta poate ajunge pe Pământ în câteva ore, dar poate provoca furtuni geomagnetice prin transferul de energie mare în câmpul magnetic al planetei noastre.

Pe 4 februarie, particulele de la o ejecție de masă coronală au declanșat o furtună geomagnetică ce a afectat atmosfera superioară suficient de mult pentru a distruge 40 de sateliți SpaceX nou lansați pe orbită, potrivit The Independent. 

Centrul de predicție a vremii spațiale NOAA a emis un avertisment pentru o potențială furtună geomagnetică de clasă G3 pentru joi. G3 este considerată o furtună puternică, în timp ce G2 este moderată, iar G1 este o furtună minoră. Furtuna care a doborât sateliții SpaceX a fost o furtună geomagnetică G1.

Furtunile geomagnetice pot afecta infrastructura Pământului

Erupțiile, ejecțiile de masă coronară și furtunile geomagnetice asociate se pot înmulți în următorii ani, pe măsură ce activitatea solară crește spre vârful unui ciclu de aproximativ 11 ani, în 2025.

Furtunile geomagnetice pot afecta infrastructura Pământului, putând perturba comunicațiile, rețeaua electrică, navigația, operațiunile radio și prin satelit, potrivit NOAA. Impactul asupra tehnologiei al unei furtuni G3 rămâne, în general, scăzut, dar poate conduce aurora boreală mai la sud de la poziția obișnuită asupra regiunii polare.

Oamenii nu sunt afectați direct de furtunile geomagnetice, doar piloții care zboară la mare altitudine și astronauții pot experimenta niveluri mai mari de radiații în timpul furtunilor magnetice, dar pericolul se datorează radiației, nu câmpului magnetic în sine.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel