Sari la conținut

Inevitabilul s-a produs: Pământul a fost lovit. Specialist: „Există o șansă”

Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA (NOAA) a menționat că în următoarele zile Pământul  va fi lovit de mai multe furtuni geomagnetice, potrivit sciencealert.com.

Inevitabilul s-a produs: Pământul a fost lovit. Specialist: „Există o șansă”

Cercetătorul Shuai Li de la Universitatea din Hawaii a investigat în detaliu acest fenomen. A descoperit că la cei doi poli ai Lunii se găsește hematit. Un oxid de fier foarte dur, de culoare roșie sau brună. În termeni colocviali: rugină. Uluit de ce descoperise, Shuai Li i-a contactat pe cercetătorii de la NASA pentru a confirma descoperirea.

„La început, nu mi-a venit să cred. Date fiind condițiile actuale de pe Lună, rugina nu ar trebui să existe. Dar de când am descoperit apă pe Lună, oamenii de știință au speculat că pe astru ar putea exista o varietate mai mare de minerale, formate de interacțiunea apei cu rocile selenare”, a declarat Abigail Fraeman, unul dintre cercetătorii contactați de Shuai Li.

Soarele își continuă activitatea zbuciumată. Prezintă erupții și ejecții de masă coronară aproape în fiecare zi de la jumătatea lunii ianuarie. Prin urmare, s-a produs inevitabilul. Unele dintre aceste erupții au explodat în direcția Pământului. Acest lucru înseamnă că suntem în fața unor furtuni solare.

Oamenii de știință au emis ambele aviz pentru furtunile geomagnetice ușoare și moderate în următoarele două zile. Există motive de îngrijorare? NU. De fapt, am fost deja loviți de furtuni geomagnetice ușoare și moderate în ultimele două zile, acestea având nivelul G1 și G2 pe scara furtunilor solare cu cinci niveluri.

Acest nivel indică faptul că poate exista o anumită degradare a semnalelor radio de înaltă frecvență la latitudini înalte. Este posibil să fie necesare acțiuni corective pentru sateliți din cauza modificărilor de tragere. Pot exista fluctuații ale rețelei electrice și unele întreruperi ale activității animalelor migratoare. De asemenea, unii sateliți ar putea fi dezafectați. În același timp, s-ar putea să existe o creștere a aurorei boreale și a aurorei australe.

Există o șansă de creștere a activității aurorelor

„Există o șansă de creștere a activității aurorelor. În perioada 13 și 14 martie, ca urmare a două ejecții coronale de masă (CME) și a unui flux de mare viteză a găurii coronale care lovește Pământul”, a informat British Met Office. Aceste spectacole de lumină pot fi văzute până la 55 de grade latitudine, la fiecare pol.

Furtunile solare sunt fenomene normale. Apar ori de câte ori Soarele devine mai activ. Ca rezultat, CME-urile și vânturile solare provoacă perturbări ale câmpului magnetic al Pământului și ale atmosferei superioare, conform sursei citate.

Fenomen MISTERIOS care îi intrigă pe savanţi

La prima vedere, am fi tentaţi să credem că pe Lună, un corp ceresc complet lipsit de oxigen și în cea mai mare parte uscat, prezenţa oxidului de fier ar fi imposibilă. Și totuși, se pare că Luna capătă o tentă tot mai arămie de la un an la altul. De ce se întâmplă asta?

Da, Luna „ruginește”. Oamenii de știință încearcă să înțeleagă din ce cauză se petrece acest fenomen bizar. Un nou studiu, publicat în revista Science Advances,  a relevat că rocile aflate la cei doi poli ai Lunii au o compoziție diferită față de celelalte zone.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel