Sari la conținut

Unde duce manipularea psihologică? Filosof: „Cine-l critică pe Putin moare otrăvit”

Unde duce manipularea psihologică? Manipularea psihologică este un tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse. Pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate înșelătoare.

Unde duce manipularea psihologică? Filosof: „Cine-l critică pe Putin moare otrăvit”

Părintele Constantin Necula și filosoful Adrian Papahagi au explicat cum au reușit cei mai înalți oameni din statul rusesc  să manipuleze creștini din Rusia. Ei spun că Stalin a început marea transformare, în 1938. Apoi Putin a continuat manipularea. Filosoful spune că „cine-l critică pe Putin moare otrăvit” . Parintele Constantin Necula a completat analiza făcută de Papahagi, spunând că nu scrie nicăieri în Scriptură despre binecuvântarea tancurilor.

„Încă din 1938, Stalin a început transformarea Bisericii Ortodoxe Ruse, intr-o veritabila unitate KGB, vârful de lance ideologic și simbolic al Kremlinului de a cuceri și apoi manipula milioanele de crestini din URSS și din țările aflate in zona de influența bolșevică.

In 1940, Agresiunea sovietica rupe teritoriile românești din Bucovina și Basarabia, armata roșie se instaurează și ne ocupa integral între 1944 -1958, iar pana la sfârșitul lui 1989 s-a comportat ca un veritabil hegemon.

După 1991, Federația Rusa impune la vârful ierarhic al bisericii de stat, un patriarh provenit din rândurile KGB-ului și de atunci pana in prezent, dezbina programatic toate celelalte biserici ortodoxe, fie la sinodul din Creta, fie la cele din Africa etc.”

Fostul consilier al ministerului de externe, Adrian Papahagi, de la Univesitatea Babeș Bolyai scrie intr-un articol

Cine-l critică pe Putin moare otrăvit, cade de la etaj, e împușcat sau înfundă pușcăria

„Rusia nu este partener al Europei, ci o șantajează. Subminează democrațiile și sprijină toate dictaturile (Siria lui Al-Assad, Venezuela, Cuba, Bielorusia etc.). Nu e stat de drept, ci tiranie: cine-l critică pe Putin moare otrăvit, cade de la etaj, e împușcat sau înfundă pușcăria. Nu e democrație, ci oligarhie mafiot-kaghebistă (cum ar fi și România dacă nu ar fi în UE și NATO – aduceți-vă aminte de Năstase, Ponta și Dragnea), explică Adrian Papahagi.

O alta capcana instrumentata abil de strategii Kremlinului este falsa impresie ca in Rusia a renăscut cu putere creștinismul. Nimic mai fals, atat timp cât patriarhul Kiril sfințește tancurile care omoara fratii ortodocși din Ucraina și practica ostentativ erezia filetista, adică ideologizarea religioasă și transformarea apostolatului universal in mitul ortodoxiei pravoslavnice, scrie Oreste pe contul personal de socializare.

Parintele Constantin Necula explică acest fenomen extrem de toxic pentru spiritualitatea autentic-creștina.

„Renașterea creștinismul doar pentru că au aurit cupole, și-or hirotonit episcopi de limbă rusă peste neamurile vorbitoare de altă limbă? Iertați-mă că vă întreb, ați uitat că în Moldova, Mitropolitul susținut de Moscova vorbește rusește mai mult decât românește?

Despre ce creștinism rusesc îmi vorbiți? Panslavismul etern?!

Scrie undeva în Scriptură despre așa ceva? Despre binecuvântarea tancurilor, pentru uniformizarea mujicilor și uciderea din gleznă tanchistă a puținilor tătari care au mai rămas? Aproape că te ia mila de tătarii islamici, domnule, dinaintea unei ortodoxii atât de bine pusă la punct! Aaa! Dacă vreți să vorbim de ortodoxia preoților ucraineni, care s-au pus între soldați și popor ca să-și protejeze și poporul, și soldații născuți din popor… Da! Despre asta, altceva, da, dar nu este renașterea creștinismului rus post-comunist. Dacă ar fi existat post-comunism în Rusia, aș fi crezut că ar fi renăscut creștinismul, dar n-a trecut, nici la ruși, încă, nici nu cred că va trece curând comunismul.”

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel