Sari la conținut

Apel la populaţie privind colectarea medicamentelor expirate, la spital. Medic: Aduc rujuri, cosmetice, uneori chiar prezervative

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În mod oficial, de la începutul acestui an, medicamentele expirate sau încă în uz, dar pe care pacienţii nu le mai folosesc, trebuie colectate în curţile unităţilor sanitare, în containere speciale şi în zone supravegheate fie video, fie cu ajutorul personalului de pază.

Potrivit statisticilor, ee estimează 1.500 de tone de medicamente expirate ajung în fiecare an la gunoi sau în sistemul de canalizare. Conform normelor metodologice, care au apărut în luna aprilie a acestui an, toate unităţile medicale de stat, dar şi private, au obligaţia de a colecta medicamentele expirate de la populaţie.

Managerii unităţilor sanitare trebuie să se asigure că recipientele speciale sunt plasate în curtea spitalelor, dar în locuri accesibile cetăţenilor şi semnalizate ca atare. Acolo unde nu sunt spitale, în oraşele sau localităţile mai mici, aceste containere pot fi puse lângă dispensare, conform legii. Spitalele pot stabili anumite zile şi anumite intervale orare în care oamenii pot veni să aducă medicamentele.

Românii își duc prezervativele folosite la spital, să fie coletate ca deșeuri medicale

Spitalul Bagdasar Arseni este unul dintre marile spitale din Capitală care a implementat printre primele acest sistem, încă de la începutul anului.

Medicul epidemiolog Andreea Preda atrage atenţia asupra unei greşeli pe care o fac o parte a celor care aduc medicamentele la spital, în locul special amenajat: pun în pungi şi lucruri personale precum cosmetice sau chiar prezervative, deşi este interzis acest lucru. În plus, sunt oameni care lasă pungile cu medicamente la întâmplare şi care nu vin în intervalul anunţat la un loc vizibil.

„Am reuşit să-l înfiinţăm din ianuarie-februarie, între timp s-a modificat şi legislaţia, în sensul în care au apărut normele de aplicare a legii. Problema cu care ne confruntăm noi este că aduc şi alte lucruri decât cele pe care au voie să le aducă, adică medicamente.

Rujuri, tot felul de cosmetice, lucruri intime, uneori chiar prezervative. Aduc tot felul de lucruri care nu ar trebui eliminate ca medicamente, pot fi eliminate ca deşeuri, ca menajere, ca orice altceva. Rugămintea noastră este să nu mai lase punguţele cu medicamente acolo, să respecte programul de eliminare a acestora şi să le elimine în intervalul respectiv şi în zilele respective. Pur şi simplu abandonează punguţe unde nu trebuie. Ele sunt considerate deşeuri periculoase şi de asta trebuie eliminate organizat şi în locurile special amenajate, special destinate.

Avem un loc desemnat, semnalizat corespunzător, există indicatoare către locul respectiv, este afişat programul de eliminare, zilele, avem acolo recipiente special amenajate pentru eliminarea acestora pe categorii. După ce sunt stocate sunt preluate de către o firmă specializată şi autorizată în acest sens şi distruse.

În acest loc de la spital nu se depun decât medicamente expirate sau neutilizate, nu trebuie să fie neapărat expirate, dacă nu le mai doresc le pot elimina”, a declarat pentru News.ro Dr. Preda Andreea Claudia, medic primar epidemiolog la Spitalul Bagdasar – Arseni din Capitală.

Ce prevăd normele de colectare

Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor, a explicat cum anume trebuie sortate medicamentele. Trebuie acordată o atenţie deosebită dispozitivelor sub presiune, care se aruncă în recipient separat dar şi celor care se pot sparge.

„Legea a intrat în vigoare anul trecut, dar din păcate normele pentru aplicarea acestei legi au intrat în vigoare abia în acest an. Pacienţii au fost foarte mult timp nedumeriţi unde pot preda aceste medicamente. Noi am încercat tot timpul să le spunem că de acum s-a aprobat pentru colectarea medicamentelor, adică a deşeurilor, în curţile spitalelor unde este cel mai uşor accesibil pentru ei.

Normele prevăd echiparea cu containere speciale în care se pot depozita aceste medicamente. Putem să-i sfătuim şi noi: se scot din ambalajele primare, cartonul care poate să fie reciclat separat, comprimatele se vor arunca într-o parte, trebuie să avem grijă cel mai mult la tot ce înseamnă dispozitive sub presiune, de la aerosoli, spray-uri, acestea se vor arunca separat pentru că nu se pot incinera împreună cu toate celelalte medicamente

De asemenea, tot ce este în soluţie, în sticlă, care poate produce un risc de spargere şi de scurgere a materialelor se vor arunca separat, de obicei spitalele vor prevedea nişte saci din polietilenă care vor preveni această scurgere. În ceea ce priveşte citotoxicele, nu prea este cazul la populaţie să arunce deoarece nu au la dispoziţie să cumpere citotoxice sau citostatice, acestea recurg din deşeurile spitalelor”, a explicat Beatrice Speteanu.

Substanţele stupefiante şi puternic active trebuie înapoiate la farmacie, nu la centrele amenajate în curţile spitalelor.

Spitalele trebuie să asigure colectarea separată a medicamentelor expirate sau nefolosite în patru categorii: deşeuri de medicamente citotoxice şi citostatice, deşeuri de medicamente (cu excepţia primei categorii), deşeuri de medicamente aflate în stare lichidă aflate în recipient cu potenţial înţepător ( fiole de sticlă, seringi preumplute sau goale) şi deşeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune ( spray-uri).

Legea impune includerea avertismentului „MEDICAMENTELE EXPIRATE TREBUIE RETURNATE ÎN SPITALE” pe etichetele medicamentelor până la 31 decembrie 2028.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel