Sari la conținut

Unde și când a fost detectat pentru prima dată virusul SARS-CoV-2?

virusul

Virusul și originea lui. O echipă de 10 oameni de știință internaționali se va deplasa luna viitoare în orașul chinez Wuhan pentru a investiga originile Covid-19, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Beijingul a fost reticent în a fi de acord cu o anchetă independentă și au fost necesare multe luni de negocieri pentru ca OMS să aibă acces la oraș.

Se crede că virusul a venit de pe o piață din oraș care vinde animale. Dar căutarea sursei a dus la tensiuni, în special cu SUA.

Administrația președintelui Donald Trump a acuzat China că a încercat să ascundă focarul inițial.

Care este scopul investigației?

Un biolog din echipa care se deplasa la Wuhan a declarat agenției de știri Associated Press că OMS nu încearcă să repartizeze vina, ci mai degrabă pentru a preveni viitoarele focare.

„Într-adevăr nu este vorba despre găsirea unei țări vinovate”, a spus Fabian Leendertz de la Institutul german Robert Koch.

Dr. Leendertz a spus că scopul este de a afla când virusul a început să circule și dacă acesta este originar sau nu din Wuhan.

Misiunea era de așteptat să dureze patru sau cinci săptămâni, a adăugat el.

„Este vorba despre încercarea de a înțelege ce s-a întâmplat și apoi pentru a vedea dacă, pe baza acestor date, putem încerca să reducem riscul în viitor”.

Unde și când a fost detectat pentru prima dată virusul?

În primele zile ale virusului, acesta a fost urmărit până la așa-numita „piață umedă” din Wuhan, provincia Hubei, și s-a sugerat că aici a făcut saltul de la animale la oameni.

Dar experții cred acum că s-ar putea să fi fost amplificat acolo.

Cercetările sugerează că coronavirusurile capabile să infecteze oamenii pot circula nedetectate la lilieci de zeci de ani.

În decembrie anul trecut, un medic chinez de la spitalul central Wuhan – Li Wenliang – a încercat să-i avertizeze pe colegi medici cu privire la un posibil focar al unei noi boli, dar poliția i-a spus să „nu mai facă comentarii false” și a fost anchetat pentru „răspândirea zvonurilor”.

Dr. Li a murit în februarie după ce a contractat virusul în timp ce trata pacienții din oraș.

În aprilie, au apărut suspiciuni și acuzații că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator din Wuhan.

Reprezentanții Departamentului de Stat SUA au scos la iveală declarații sugerând că oficialii ambasadei erau îngrijorați de biosecuritatea de acolo.

Biroul directorului național de informații din SUA a declarat la acea vreme că, în timp ce virusul nu era creat de om sau modificat genetic, oficialii investigau dacă focarul a început prin contactul cu animale sau printr-un accident de laborator.

Rapoartele recente din mass-media chineză au sugerat că Covid-19 ar fi putut începe în afara Chinei.

Dar analiștii spun că rapoartele sunt fără fundament, iar campania reflectă anxietatea conducerii din Beijing cu privire la deteriorarea reputației internaționale a țării din cauza pandemiei.

Accesul la Wuhan va oferi răspunsuri?

Problema unei anchete independente cu privire la originile virusului are implicații geopolitice internaționale, dar și implicații în rândurile OMS.

Administrația Trump a luat întotdeauna o poziție dură, susținând că OMS a fost prea moale față de China și citând exemple de oficiali care laudă regimul chinez pentru acțiunile sale, cum ar fi blocarea Wuhan, testarea în masă și publicarea codului genetic al virusului .

Cu toate acestea, multe alte țări au spus, de asemenea, că trebuie să existe o anchetă adecvată – inclusiv Australia și Marea Britanie.

Associated Press a dezvăluit transcrieri ale apelurilor video de la oficialii OMS care s-au plâns în ianuarie că nu au primit datele corecte de care aveau nevoie de la autoritățile chineze.

O echipă de doi oameni a OMS care a vizitat China în această vară a avut dificultăți în negocierea accesului la Wuhan.

Această călătorie, când se va întâmpla, se va concentra probabil pe întrebări biologice fundamentale:

  • virusul provine inițial de la lilieci?
  • A existat o „gazdă intermediară” care să lege liliecii de oameni?
  • Și piețele umede din Wuhan erau în centrul focarului inițial?

Care a fost răspunsul la raportarea de către China a virusului?

Abordarea Chinei a crizei în curs de dezvoltare a fost lăudată în ianuarie de șeful Programului OMS pentru Urgențe Sanitare, Dr. Mike Ryan, care a spus că „provocarea este mare, dar răspunsul a fost masiv”.

Beijingul a contribuit la încetinirea răspândirii virusului, a spus OMS, oferindu-se rapid oferindu-și cunoștințele despre codul genetic al virusului.

Cu toate acestea, SUA – printre numeroase alte țări – au ridicat întrebări dacă China era pe deplin transparentă atunci când virusul a apărut pentru prima dată acolo.

În martie, șeful OMS din China, dr. Gauden Galea, a declarat pentru BBC că există „neajunsuri” în abordarea focarului în primele zile, dar că experții vor analiza modul în care problemele ar putea fi evitate în viitor.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel