Sari la conținut

Unde te doare când ai cancer de colon?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Cancerul de colon începe în intestinul gros, care este partea finală a tractului digestiv. Este o boală care afectează, de obicei, adulții în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă.

Potrivit institutului de cercetare Mayo Clinic, debutează, de obicei, sub forma unor mici aglomerări de celule necanceroase (benigne), numite polipi, care se formează în interiorul colonului, dar, în timp, acestea se pot transforma în cancer.

Polipii pot fi mici și pot provoca puține sau niciun simptom. Din acest motiv, medicii recomandă ca oamenii să se supună unui screening regulat pentru a ajuta la prevenirea apariției acestei boli prin identificarea și îndepărtarea acestor celule.

Experții spun că, atunci când boala este depistată la timp, există o varietate de tratamente disponibile pentru a ajuta la controlul acesteia, inclusiv intervenții chirurgicale, radioterapie și procese farmacologice, cum ar fi chimioterapia și imunoterapia.

Aproape toate cancerele de colon încep în mucoasa colonului și a rectului și, prin urmare, sunt cunoscute sub numele de cancer colorectal. Nu există o singură cauză pentru această afecțiune, dar, potrivit specialiștilor, este probabil să fie asociată cu o dietă bogată în grăsimi, săracă în fibre și cu un consum ridicat de carne roșie.

Unde doare?

De cele mai multe ori, boala nu prezintă simptome, dar atunci când apar, una dintre durerile caracteristice este în partea inferioară a abdomenului. Cu toate acestea, ea poate fi localizată oriunde în abdomen și este un disconfort care apare atunci când intestinul gros este obstrucționat de tumoră.

În cazul în care obstrucția este parțială, se resimte o durere asemănătoare cu crampele. Atunci când este totală, durerea poate fi mai intensă și este nevoie de asistență medicală urgentă.

Societatea Americană de Cancer precizează că cele mai frecvente simptome ale cancerului de colon pentru care trebuie consultat un medic sunt următoarele:

  • Modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi diaree, constipație sau îngustarea scaunului, care durează câteva zile.
  • Senzație de dorință de a avea o mișcare intestinală (mers la toaletă), care nu este ameliorată de mersul la toaletă.
  • sângerare rectală
  • Scaune de culoare închisă sau sânge în scaun.
  • crampe sau dureri abdominale
  • slăbiciune și oboseală.
  • pierdere inexplicabilă în greutate.

Simptomele apar adesea atunci când boala s-a răspândit. De aceea, cel mai bine este să fii depistat înainte ca acestea să apară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel