Sari la conținut

Evită aceste alimente! Provoacă inflamație intestinală ce poate duce la boala celiacă sau chiar cancer de colon!

bacterii intestinale
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
bacterii periculoase pentru organism

Astăzi vorbim despre alimentele care provoacă inflamația intestinului și despre cum puteți reduce simptomele și să vă vindecați intestinul.

Top 5 alimente care provoacă inflamație intestinală – Evitați și înlocuiți

Acum, simptomele inflamației intestinale depășesc balonarea, gazele, disconfortul digestiv sau mișcările intestinale neregulate pe care este posibil să le fi experimentat.

Milioane de oameni suferă de boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, boala Crohn, colita ulceroasă, artrita reumatoidă, psoriazisul, lupusul și scleroza multiplă.

Toate acestea au foarte mult de-a face cu inflamația intestinală.

O boală autoimună apare atunci când sistemul imunitar îți atacă în mod greșit corpul.

Știai că 80% din celulele tale imunitare se află în intestin?

Când vorbim despre intestin, ne concentrăm cu adevărat pe intestine – chiar dacă tractul gastrointestinal merge de la gură până în spate.

Acum, deoarece intestinul este strâns legat de sistemul digestiv, nervos și imunitar, inflamația care are loc în intestin poate afecta întregul corp, inclusiv sănătatea imunitară, a creierului, mentală și a pielii, nivelul de energie și starea generală de bine.

Deci, de aceea este important să reduceți inflamația intestinală și să vă mențineți intestinul sănătos.

Acum, inflamația despre care vorbim NU este inflamație acută.

Inflamația acută este atunci când corpul dumneavoastră răspunde atunci când sunteți rănit, aveți o alergie sau vă îmbolnăviți și dispare după ce vă recuperați.

Deci, următoarea întrebare este, cum apare inflamația intestinală?

Există două moduri prin care inflamația se poate produce în intestin.

Prima modalitate este atunci când microbiomul tău se dezechilibrează.

Acum, microbiomul tău cuprinde bacterii, viruși și ciuperci care locuiesc în intestinul tău. Acești microbi sunt fie folositori, fie dăunători.

Când sunt prea puține bacterii bune și prea multe bacterii rele sau un amestec al ambelor, apare un dezechilibru sau „disbioză”.

Bacteriile rele ce provoacă boli sunt numite și  agenți patogeni și formează colonii numite biofilme.

Acum, când organismului tău îi lipsesc bacteriile bune sau probioticele, din cauza alegerilor alimentare slabe, agenții patogeni cresc excesiv și eliberează substanțe care favorizează inflamația.

Aceste biofilme, de asemenea, îngreunează absorbția intestinelor de vitamine și grăsimi care ajută la stingerea inflamației.

5 ingrediente alimentare care provoacă inflamație în intestin și în restul corpului.

Zahăr procesat

Zahărul procesat se referă la zahăr rafinat și carbohidrați și „zahăr adăugat”, cum ar fi siropul de porumb bogat în fructoză (HFCS).

Zahărul adăugat, este zahărul care a fost îndepărtat din sursă și adăugat în alimente și băuturi ca îndulcitor și pentru a crește durata de valabilitate.

Zaharurile și carbohidrații procesați declanșează eliberarea de mesageri inflamatori numiți citokine.

Când alimentele cu zahăr și amidon ajung în intestine, ele hrănesc selectiv agenții patogeni și înfometează bacteriile benefice, care preferă fibrele vegetale cu conținut scăzut de zahăr.

De asemenea, zahărul dăunează barierei intestinale protectoare, mai ales atunci când există o lipsă de fibre pentru a hrăni probioticele.

Gluten

Poate doriți să luați în considerare să mâncați mai puțin grâu, chiar dacă nu aveți gena pentru boala celiacă, nu sunteți sensibil la gluten și nu aveți boala inflamatorie intestinală.

Acest lucru se datorează faptului că un fragment de gluten găsit în grâu, numit gliadină, stimulează eliberarea proteinei zonulinei în bariera intestinală.

Zonulina extinde joncțiunile strânse și crește „scurgerea” compușilor nocivi în fluxul sanguin.

Deci consumul de gluten poate contribui la o stare continuă de inflamație de grad scăzut.

Un studiu publicat în Scandinavian Journal of Gastroenterology în 2006 a constatat că glutenul crește permeabilitatea intestinală pentru toată lumea, dar mai ales pentru pacienții celiaci.

Cerealele comune care conțin gluten includ grâul, secara și orzul.

Alimente ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate (UPF) sunt încărcate cu mai mult decât sare și zahăr adăugate.

Acestea includ coloranți artificiali, grăsimi hidrogenate, conservanți și aditivi pentru a crește durata de valabilitate, stabilitatea și gustul.

Cercetătorii brazilieni care au venit cu acest termen au definit UPF ca „formule industriale cu cinci sau mai multe ingrediente”.

Exemple de UPF includ chipsuri de cartofi aromate, hot dog, salam, pizza congelată, pâine albă, nuggets de pui, pui prăjit, cartofi prăjiți, băuturi răcoritoare, ciocolată, bomboane, înghețată, toppinguri, gustări sărate, produse de patiserie și mic dejun îndulcit. cereale.

Aceste alimente foarte modificate perturbă microbiomul intestinal și slăbesc bariera intestinală.

Potrivit unui studiu publicat în The BMJ, UPF reprezintă 58% din caloriile consumate în SUA și contribuie cu aproape 90% din energia din zaharurile adăugate.

Studiile arată că consumul de cantități mai mari de UPF crește semnificativ riscurile de boli inflamatorii intestinale.

De asemenea, carnea procesată a fost asociată cu un risc mai mare de cancer de colon, deoarece alimentează inflamația intestinală.

Evitați UPF și mâncați alimente integrale antiinflamatorii, inclusiv alimente antibacteriene precum usturoiul și ghimbirul, pentru a promova bacteriile intestinale bune.

Uleiuri vegetale

Uleiurile vegetale sunt cunoscute și ca uleiuri de semințe rafinate, care este o denumire mai exactă pentru aceste uleiuri industriale.

Sunt utilizate pe scară largă pentru gătit în restaurante și pentru prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor ambalate.

Prin urmare, aceste uleiuri procesate includ canola, porumb, semințe de bumbac, soia, floarea soarelui, șofranul, semințele de struguri și tărâțele de orez.

Acum, sunt foarte dăunătoare pentru intestin și îți înfundă arterele.

Acest lucru se datorează faptului că conțin niveluri ridicate de acizi grași polinesaturați Omega-6 care sunt ușor oxidați de căldură și lumină și formează molecule nenaturale.

Aceste molecule îți irită mucoasa intestinală și provoacă inflamație care duce la un intestin permeabil.

Problema este că majoritatea oamenilor ingeră mult mai mult Omega-6 decât antiinflamatorii Omega-3.

Pentru a reduce inflamația intestinală, înlocuiți uleiurile vegetale cu grăsimi sănătoase precum uleiul de avocado, uleiul de macadamia, uleiul de cocos, untul hrănit cu iarbă și uleiul de măsline extravirgin.

Grăsimi trans

Grăsimile trans artificiale sunt un alt tip de ulei vegetal.

Ele sunt adesea enumerate ca uleiuri parțial hidrogenate pe etichetele produselor alimentare.

Acestea se formează prin adăugarea de hidrogen în uleiul vegetal, astfel încât uleiul devine solid la temperatura camerei.

Chiar dacă FDA a interzis grăsimile trans artificiale în SUA în 2018, acestea pot fi încă găsite în unele alimente.

Acestea sunt scurtarea vegetală care este folosită pentru a face prăjituri și produse de patiserie moi și fulgioase, floricele de porumb la microunde, margarina, fast-food-uri prăjite și creme de cafea fără lapte.

Veți dori să stați departe de aceste uleiuri vegetale care cauzează boli de inimă.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel