sâmbătă, aprilie 1, 2023

La nivel mondial, 24 de milioane de copii riscă să abandoneze școala din cauza pandemiei,  în lipsa de hrană asigurată în timpul programelor educaționale, potrivit UNICEF. Pentru mulți copii vulnerabili, proveniți din țări cu un venit sărac, masa asigurată de școli era o sursă sigură de hrană zilnică. Din lipsa meselor, în contextul pandemic actual, copiii riscă să piardă șansa la educație.

Conform unui comunicat de presă UNICEF, de la începutul pandemiei s-au pierdut aproximativ 39 de miliarde de mese asigurate de școli. Pentru mulți copii, aceasta reprezenta principala sursă de hrană zilnică. Din cauza închiderii școlilor, mesele nu au mai putut fi oferite copiilor. Din acest motiv, țările cele mai afectate de pandemie sunt în pericol de a pierde o generație întreagă, întrucât milioane de copii riscă să abandoneze școala din cauza pandemiei.

Te-ar mai interesa: Horoscop de weekend 1-2 aprilie 2023. Banii, magne...

Conform documentului COVID-19: Missing More Than a Classroom [COVID-19: pierderea orelor de curs, doar una dintre consecințe], 370 de milioane de copii din lume – pentru mulți dintre ei mesele școlare reprezentând o sursă esențială de hrană în fiecare zi – au ratat, în medie, 40% dintre mesele oferite de școli după ce restricțiile impuse de COVID-19 au dus la închiderea sălilor de curs.

„În ciuda dovezilor clare care arată că școlile nu constituie una dintre principalele căi de transmitere a infecției cu COVID-19, milioane de copii se confruntă cu închiderea școlilor în întreaga lume”, a afirmat Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Copiii care depind de școli pentru asigurarea hranei lor zilnice nu pierd doar ore de curs, ci și o sursă de hrană sigură. Odată cu răspunsul la pandemia de COVID-19 și în așteptarea distribuirii vaccinurilor, trebuie să prioritizăm redeschiderea școlilor și să ne asigurăm că acestea sunt cât mai sigure, inclusiv prin noi investiții în măsuri de prevenție a infectării, a căror eficacitate a fost demonstrată, precum acces la apă curată și săpun în fiecare școală din lume”.

Te-ar mai interesa: Cum îți poți da seama că cineva ți-a făcut farmece...

Potrivit ultimelor estimări, 24 de milioane de elevi riscă să abandoneze școala din cauza pandemiei, anulându-se astfel progresele înregistrate în privința participării școlare în ultimele decenii. Programele nutriționale din școli pot motiva copiii cei mai vulnerabili să revină pe băncile școlii.

„Lipsa accesului la mesele nutritive oferite de școli pune în pericol viitorul a milioane dintre cei mai săraci copii ai lumii. Riscăm să pierdem o întreagă generație”, a declarat directorul executiv al PAM David Beasley. „Trebuie să ajutăm guvernele să redeschidă școlile în siguranță și să ofere din nou hrană acestor copii. Pentru mulți, masa nutritivă de care beneficiază la școală este singura pe care o primesc în ziua respectivă”.

Te-ar mai interesa: Bacteria periculoasă care face ravagii în rândul c...

În timpul pandemiei, s-a redus cu 30% gradul de acoperire a serviciilor nutriționale esențiale inclusiv cea a programelor nutriționale din școli, a celor de suplimentare cu micronutrienți și de promovare a nutriției în țările cu venituri mici și medii, precum și cea a programelor ce vizează tratarea malnutriției severe la copii. În timpul carantinei naționale din unele țări, au fost oprite toate programele nutriționale din școli.

Te-ar mai interesa: Plante cu efect de antibiotic eficiente în cazul i...

Mesele oferite în școli sunt vitale nu doar pentru asigurarea nutriției, a creșterii și a dezvoltării copiilor, ci și pentru oferirea unui puternic stimulent copiilor – mai ales fetelor și copiilor din comunitățile cele mai sărace și mai marginalizate – pentru a reveni la școală după ridicarea restricțiilor. Cu cât copiii stau mai mult timp departe de școală, cu atât este mai mare riscul de abandon școlar. Fetele se confruntă și cu un alt risc, cel de a fi forțate să întrețină raporturi sexuale contra cost sau cel al căsătoriei timpurii.

Te-ar mai interesa: O legumă banală, dar consumată des de români, dezi...

UNICEF și PAM îndeamnă guvernele să prioritizeze redeschiderea școlilor, asigurându-se totodată că acoperă nevoile medicale, alimentare și nutriționale ale copiilor prin programe nutriționale cuprinzătoare și de calitate desfășurate în școli.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private