Sari la conținut

Uniunea Europeană autorizează primul medicament care previne infectarea cu HIV

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piața în Uniunea Europeană a unui medicament cu acțiune de lungă durată pentru infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV), care provoacă sindromul imunodeficienței umane dobândite (SIDA).

Tratamentul sub formă injectabilă și comprimate, este produs de ViiV Healthcare, unitate a GSK axată pe HIV, a anunțat marți producătorul britanic de medicamente.

Medicamentul este recomandat în combinație cu practici sexuale mai sigure în cazul profilaxiei pre-expunere (PrEP) pentru a reduce riscul de infectare cu HIV-1 dobândit pe cale sexuală, la adulții și adolescenții cu risc ridicat și care cântăresc cel puțin 35 de kilograme, potrivit companiei.

Tratamentul este prima și singura opțiune de prevenire a infecției cu HIV aprobată în UE care reduce numărul de doze necesare pentru o prevenire eficientă a infecției cu HIV de la 365 de pastile zilnice la doar șase injecții pe an, a anunţat GSK.

Tabletele orale pot fi administrate timp de aproximativ o lună înainte de inițierea primei injecții pentru a evalua tolerabilitatea medicamentului, a mai precizat producătorul britanic, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Medicamentul care va fi pus pe piață sub numele de marcă Apretude cu substanța activă cabotegravir, este în prezent aprobat pentru utilizare în Statele Unite, Australia, Zimbabwe, Africa de Sud, Malawi, Botswana și Brazilia.

Aproape 40 de milioane de bolnavi, la nivel mondial

În 2022, circa 39 de milioane de persoane trăiau cu HIV la nivel mondial. Fără tratament, infecţia cu HIV poate evolua în SIDA.

“Avem o soluţie dacă îi urmăm pe liderii statelor care au luat decizia politică de a-i pune pe oameni pe primul loc şi de a investi în programe de prevenire şi de tratament pentru HIV, bazate pe ddovezi ştiinţifice”, arată un raport al UNAIDS, citat de Reuters.

630.000 de decese în 2022

Cele mai mari progrese au fost realizate în unele state din estul şi sudul Africii, care au investit sume importante în bătălia cu HIV, iar numărul de noi infecţii s-a redus cu 57% faţă de 2010. În schimb, numărul de noi infecţii cu HIV a crescut în Europa de Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, potrivit sursei citate de News.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel