Sari la conținut

Veşti colosale pentru omenire! Boala mileniului va fi eradicată până în 2030

HIV/ SIDA
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
HIV/ SIDA

SIDA (sindromul imunodeficienţei umane dobândite) este o boală provocată de infecţia cu virusul HIV. În prezent, omenirea dispune de mijloace puternice pentru prevenirea infecţiei şi pentru tratamentul pacienţilor infectaţi.

UNAIDS, o agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a transmis că SIDA poate fi eradicată în doar câţiva ani, până în 2030, la nivel mondial dacă guvernele statelor dau dovadă de voinţă politică pentru a investi în măsuri de prevenţie şi în tratament nediscriminatoriu.

Aproape 40 de milioane de bolnavi, la nivel mondial

În 2022, circa 39 de milioane de persoane trăiau cu HIV la nivel mondial. Fără tratament, infecţia cu HIV poate evolua în SIDA.

“Avem o soluţie dacă îi urmăm pe liderii statelor care au luat decizia politică de a-i pune pe oameni pe primul loc şi de a investi în programe de prevenire şi de tratament pentru HIV, bazate pe ddovezi ştiinţifice”, arată un raport al UNAIDS, citat de Reuters.

O măsură eficace în lupta cu HIV este şi adoptarea de reglementări care să împiedice discriminarea şi să implice reţelele comunitare. Astfel de decizii sunt necesare pentru că, în multe state, pacienţii cu HIV se lovesc de discriminare şi violenţă.

630.000 de decese în 2022

Cele mai mari progrese au fost realizate în unele state din estul şi sudul Africii, care au investit sume importante în bătălia cu HIV, iar numărul de noi infecţii s-a redus cu 57% faţă de 2010. În schimb, numărul de noi infecţii cu HIV a crescut în Europa de Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, potrivit sursei citate de News.ro.

Creşterea numărului de infecţii în aceste regiuni a fost favorizată de lipsa serviciilor de prevenţie pentru populaţiile marginalizate, de barierele ridicate din cauza legislaţiei punitive şi de discriminarea socială. Anul trecut, 1,3 milioane de persoane s-au infectat cu HIV şi circa 630.000 de persoane cu SIDA au decedat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel