Sari la conținut

Uniunea Europeană listează o afecțiune rară a coloanei vertebrale ca efect secundar al acestui vaccin covid

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a recomandat joi adăugarea unui tip rar de inflamație a coloanei vertebrale numit mielita transversală ca efect secundar al vaccinului COVID-19 în doză unică de la Johnson & Johnson, potrivit publicației DailyNewsKit.

Rapoarte despre această maladie neurologică gravă s-au aflat şi la baza deciziei de stopare a studiilor clinice în fază incipientă care vizau atât dezvoltarea vaccinului AstraZeneca, cât şi a vaccinului Johnson&Johnson, care au la bază o tehnologie similară.

Oferind actualizări cu privire la siguranța tuturor vaccinurilor cu coronavirus, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că evaluează rapoartele despre o afecțiune rară a sângelui, cunoscută sub numele de sindrom de scurgere capilară (CLS), după inocularea cu vaccinul Moderna.

EMA a declarat că a înregistrat șase cazuri de CLS și că evaluează toate datele, dar nu este încă clar dacă există o asociere cauzală între rapoarte și vaccin.

În CLS, fluidele se scurg din cele mai mici vase de sânge, provocând umflături și scăderea tensiunii arteriale. Afecțiunea a fost studiată și cu vaccinuri de la AstraZeneca și Johnson & Johnson.

EMA a spus că în prezent nu există suficiente dovezi ale unei posibile legături între cazurile rare de sindrom inflamator multisistem (MIS) și vaccinurile pe bază de ARN din vaccinul Moderna și Pfizer-BioNTech, potrivit Daily News Kit.

Autoritatea de reglementare analizează dacă vaccinurile aprobate împotriva coronavirusului ar putea cauza MIS. Sindromul este o afecțiune gravă, dar rară, în care diferite părți ale corpului devin inflamate, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastro-intestinale.

Johnson & Johnson și Moderna nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel