UNTUL, la fel de sănătos ca uleiul de măsline?

Consumul de grăsimi saturate din produse lactate, cum ar fi untul, este benefic pentru sănătate, potrivit unor studii noi care au arătat că limitarea impusă consumului de produse din lapte integral în ultimele decenii de către medici a fost greşită.

Între anii 1920 și 1930, când majoritatea studiilor despre nutriție erau axate pe femei și copii, se credea că untul este un aliment sănătos.

Începând cu anii ’60 American Heart Association recomanda evitarea grăsimilor saturate deoarece, erau asociate bolilor de inimă. ”Studiile recente, arată însă că nu există nicio legătură între grăsimile saturate și apariția afecțiunilor cardiovasculare”, adaugă Nina Teicholz, autoarea lucrării  “The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet” (Marea surpriză: De ce untul, carnea și brânza fac parte dintr-o dietă sănătoasă).

O meta-analiză publicată în 2010 în Jurnalul American de Nutriție Clinică a scos la iveală că grăsimile saturate nu sunt vinovate de apariția bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral și a afecțiunilor cardiovasculare.

În luna martie a acestui an, o altă meta-analiză publicată în Analele Medicinei Interne a ajuns la aceeași concluzie: nu există nicio dovadă care să susțină recomandările experților din sănătate potrivit cărora, evitarea grăsimilor saturate ajută la prevenirea bolilor de inimă.

Grăsimile prezente în unt ajută la absorbția vitaminelor, potrivit lui Libby Mills, nutriționist la Academia de Nutriție.

Untul conține, de asemenea acid linoleic, despre care unele studii sugerează că poate reduce riscul cancerului de colon și de sân. Untul este și o bună sursă de vitamine A, E, D și K liposolubile.

Acum, cercetătorii cred că înlăturarea din dietă a grăsimilor saturate a fost o problemă în ultimele decenii, pentru că a dus la o creştere a consumului de carbohidraţi, mai ales zahăr, ceea ce a dus la o creştere a glicemiei. Un nivel crescut la glicemiei, susţinut pe perioade lungi, de ani, este asociat cu instalarea diabetului de tip II şi creşterea în greutate.

Grăsimile mononesaturate precum ceel dinh uleiul de măsline, avocado, nuci și semințe și grăsimile polinesaturate precum cele din uleiul de floarea-soarelui și din peștele gras sunt considerate grăsimi bune pentru inimă. Însă un studiu recent realizat de cercetătorii de la Harvard School of Public Health a scos la iveală că dacă înlocuim 5% din aportul zilnic de grăsimi polinesaturate cu grăsimi saturate, riscul apariției bolilor de inimă scade cu 9 procente.

În plus, grăsimile vegetale pot deveni nocive deoarece la temperaturi înalte produc chimicale periculoase.

 

Recent Posts

Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu ficatul tău dacă mănânci ouă la micul dejun

Mulți oameni includ ouăle la micul dejun. Dar cum afectează acest lucru ficatul? Nutriționistul rus…

15 minute ago

Nostradamus a prezis soarta Bisericii Catolice: se apropie Judecata de Apoi?

Nostradamus, celebrul astrolog francez, a câștigat popularitate încă de la publicarea lucrării sale "Profețiile" în…

45 de minute ago

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

10 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

11 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

11 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia