Sari la conținut

Unul din cinci români crede că virusul HIV poate fi contactat prin sărut. Cum se transmite, de fapt?

Unu din cinci români crede că virusul HIV poate fi contactat prin sărut. Mai mult decât atât, o treime dintre români (35%) cred că se pot îmbolnăvi și dacă folosesc aceeași periuță pe care o persoană diagnosticată cu virusul HIV a folosit-o în prealabil.

Acestea sunt doar câteva dintre cifrele care reies din studiul realizat de IAPAC (www.iapac.org) privind stigma și dicriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Asociația Internațională a Cadrelor Medicale Specializate în Tratamentul SIDA (IAPAC) a realizat un amplu studiu internațional privind stigma și discriminarea persoanelor care trăiesc cu virusul HIV. Rezultatele acestui studiu plasează România pe ultimul loc când vine vorba de educația populației privind această boală, dintre toate cele 12 țări incluse în cercetare

Un rezumat al studiului poate fi consultat aici

Mituri și idei preconcepute despre virusul HIV

19% dintre români (unul din cinci) cred că virusul HIV poate fi contactat prin sărut. Mai mult decât atât, o treime dintre români (35%) cred că se pot îmbolnăvi și dacă folosesc aceeași periuță pe care persoană diagnosticată cu virusul HIV a folosit-o în prealabil. 

La studiul IAPAC au participat 24.000 de respondenți din țări precum România, Austria, Franța, Germania, Olanda, Spania, Elveția, Ucraina si Marea Britanie. În ciuda faptului că în ultimii 30 ani au avut loc campanii de informare privind transmiterea virusului HIV, țara noastră se confruntă în continuare cu o serie de mituri și idei preconcepute. De altfel, doar 15% dintre românii chestionați au auzit vreodată de o campanie de informare cu focus pe prevenirea îmbolnăvirii cu virusul HIV, în ultimii doi ani.  

Studiul IAPAC arată că 5 din 6 români nu se simt confortabil cu ideea de a avea un partener seropozitiv. În plus peste 60 de procente nu vor nici să aibă colegi de muncă diagnosticați cu HIV/SIDA. Cu toate acestea 7 din 10 români consideră că persoanele care trăiesc cu HIV nu ar trebui să poată practica orice meserie, indiferent de stadiul infecției cu HIV, respectiv dacă încă transmit boala mai departe sau au atins pragul de supresie virală. 

Doar 1 din 4 români știe ce reprezintă SIDA

Studiul IAPAC confirmă că doar 1 din 4 români (26%) știe că SIDA reprezintă ultimul stadiu al infecției cu HIV. De altfel, un sfert dintre români (25%) cred că un tratament eficient în cazul persoanelor care sunt infectate cu virusul HIV controlează doar simtomele dar NU reduce riscul ca persoana în cauză să dezvolte boala SIDA.

În acest context, românii au o percepție greșită și în ceea ce privește tratamentul în cazul femeilor însărcinate. 32% dintre respondenții din țara noastră consideră că alăptatul este imposibil în cazul femeilor infectate cu virusul HIV și 27% cred că este imposibil ca femeile seropozitive să dea naștere unui copil sănătos. 

  • CUM SE TRANSMITE virusul HIV?

HIV se poate transmite de la o persoană infectată la altă persoană, DOAR dacă are o cale de acces în organism(rană deschisă, microleziuni pe penis, peretele vaginal, uretră, mucoasa anală )  în care să intre următoarele fluide:

–          Sânge (inclusiv sânge menstrual)
–          Material seminal
–          Secreții vaginale
–          Lapte matern

Sângele conține cea mai mare concentrație de virus, urmat de materialul seminal, urmată de fluide vaginale, urmat de lapte matern. Activități care permit transmiterea HIV:

–          Contactul sexual neprotejat (vaginal, anal, oral)
–          Contactul direct cu sânge infectat:

      • ace de injectare a drogurilor,
      • transfuzii de sânge infectat (ceea ce s-a putut întâmpla până în anul 1990), ace nestirilizate din cabinete de stomatologie, de tatuare, etc.

–          De la mamă la copil (în timpul sarcinii, în timpul nașterii sau prin alăptare).

  • CUM NU SE TRANSMITE visusul HIV

Următoarele fluide corporale NU transmit HIV:
–          Saliva
–          Lacrimile
–          Transpirația
–          Fecale
–          Urină

HIV nu se transmite prin activitățile de zi cu zi, prin contactul cu mâncare, haine ori atingerea obiectelor.

NU poți fi infectat cu virusul HIV:

–          De la un ac steril de la o clinică sau alt centru de sănătate
–          De la o mușcătură umană
–          De la o mușcătură de insectă, inclusiv mușcătură de țânțar
–          De la un animal
–          De la conviețuirea în aceeași casă cu o persoană seropozitivă
–          De la atingere, sărut, îmbrățișare, strângere de mână;
–          De la tuse, strănut;
–          De la băi, bazine, adică prin apă;
–          De la folosirea unui cuțit/furculiță/lingură/ceașcă/farfurie utilizată întâi de o persoană seropozitivă

–           De la prosoape, clanțe de uși, telefon, computer, jucării etc.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel