joi, iulie 29, 2021

Unul dintre medicamentele cele mai folosite din România, cele care conțin ibuprofen, pot cauza reacții adverse neașteptate.

Cele mai întâlnite reacţii adverse ale Ibuprofenului sunt cele digestive care

pot consta atât în apariţia discomfortului abdominal cât şi a tulburărilor gastro-intestinale. Însă acum un nou studiu a scos la iveală că medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene ( AINS ), cum ar fi Ibuprofenul  pot duce la apariția sindromullui intestinului permeabil.

Sidromul intestinului permeabil este definit medical prin cresterea permeabilitatii mucoasei intestinale o seama de toxine.

Acesta apare atunci cand spatiile dintre celulele peretelui intestinal s-au largit din diverse motive si permit patrunderea si recircularea toxinelor in organism.

Cand intestinul isi pierde functia

de bariera pentru aceste substante toxice, in sistemul limfactic si cel circulator apar radicalii liberi extrem de nocivi, care se pot cantona (opri) la orice organ din corp, unde pot cauza leziuni la nivel celular.
Când intestinul este mai permeabil decât ar trebui permite, de asemenea gluten să se scurgă. Iar la persoanele care au o predispozitie la boala celiacă acest lucru poate duce la intoleranță la gluten sau boala celiacă.

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care se manifestă prin diaree, balonare și flatulență, dureri abdominale, pierdere inexplicabilă în greutate, ulceraţii

la nivelul gurii, probleme de memorie, anemie sau iritaţii ale piele sunt câteva dintre simptomele acestei boli. Aceste reacţii apar în urma consumului de pâine sau a altor produse care conţin gluten. Sensibilitatea la gluten este ereditară şi necontagioasă şi odată apărută nu mai dispare niciodată.
Glutenul se găseste în paste, prăjituri, cereale, pâine și în unele sosuri.

Nu există leac pentru boala celiacă, dar trecerea la o dieta fără gluten poate ajuta la controlul simptomelor si prevenirea complicațiilor pe termen lung.
 

Ultimele stiri

Parteneri