Home » Medicamente & prospecte » Uricol granule suspendate 5g x 6 plicuri...

Uricol granule suspendate 5g x 6 plicuri

Compozitie:

Fiecare plic de uricol contine:

 500 mg hexamina (urotropina) – antiseptic urinar bactericid fata de germeni gram pozitivi (staphilococ, streptococ, etc) si gram-negativi (Escherichia coli, Klebsiella)

 190 mg citrat de piperazina (solubilizant al acidului uric)

 1,83 mg kelina (extract de Ammi visnaga) – antispastic musculotrop

 bicarbonat de sodiu.

Hexamina – este un antiseptic urinar.  Se absoarbe direct din tractul digestiv.  70-90% este filtrata renal si se concentraza in urina. Concentratia maxima urinara este atinsa la 2 ore de la administrare. Datorita pH-ului urinar acid, are loc transformarea hexaminei in formaldehida avand o actiune bactericida fata de germeni gram pozitiv si gram negativ : stafilococ, streptococ, E. coli, klebsiela.

In cazul infectiilor cu germeni producatori de ureaza (Proteus, Pseudomonas) acestia cresc pH-ul urinar si inhiba eliberarea formaldehidei. Nu se cunosc germeni cu rezistenta la formaldehida. Este bine bine tolerata de copii si adulti

Kelina – este un puternic antispastic musculotrop. Extract natural din fructele plantei mediteraneane Ammi visnaga. Are efect direct spasmolitic pe fibra musculara neteda. Efectul apare in 15-30 minute si se mentine 6 ore. Deosebit de eficienta in spasmele ce insotesc litiaza cailor urinare.

Citrat de piperazina – este un solubilizant al acidului uric. Formeaza urat de piperazina usor eliminabil. 

Baza efervescenta de Bicarbonat – asigura buna toleranta digestiva.

Proprietati:

Uricol este o formula multifunctionala ce combina 3 ingrediente active cu activitati multiple pe tractul urinar. Hexamina si citratul de piperazina sunt rapid absorbite din tractul gastrointestinal si o mare parte din ele ajung in urina nemodificate. In urina acida, hexamina este incet hidrolizata in formaldehida, la care uropatogenii sunt susceptibili si nu dezvolta rezistenta in tratamentul de lunga durata.

Citratul de piperazina actioneaza dizolvand acidul uric si astfel previne depozitarea lui in tractul urinar, iar prin natura sa acida potenteaza efectul antibacterian al hexaminei. Kelina, al treilea ingredient de origine vegetala, exercita o actiune antispastica directa, prelungita si puternica pe muschii netezi ai tractului urinar. Cantitatea mica de carbonat de sodiu, obtinuta prin dizolvarea bazei efervescente, contracareaza orice iritatie care poate aparea la nivelul stomacului datorita interactiunii hexaminei cu sucul gastric acid si producerii in situ de formaldehida. Aceste proprietati fac ca granulele efervescente de Uricol sa constituie un medicament preparat cu multipe actiuni.

Mod de administrare:

Copii 1-3 ani: o jumatate de plic pe zi. Copii 4-12 ani: cate ½ de plic de 2 ori pe zi. Adulti si copii mari: cate 1 plic de 3 – 4 ori pe zi. Durata tratamentului: 5-7 zile in infectii urinare acute (cistite); 7-10 zile/luna, 3-6 luni consecutiv in litiaza urica (asociat cu diureza si alternarea pH-ului) sau conform recomandarii medicului.

In infectii urinare cronice sau recurente se administreaza cure periodice lunare de 7 zile in doza corespunzatoare varstei sau conform recomandarii medicului.

In cazul in care nu se cunoaste tipul de litiaza urinara se pot asocia Urinex cu Uricol in modul urmator: cate o capsula de Urinex dimineata, pranz si/sau seara si un plic de Uricol inainte de culcare. Administrarea profilactica: jumatate din doza curativa, de preferat seara

Contraindicatii:

Insuficienta renala si hepatica, epilepsie, sarcina; asocierea cu sulfamide.

Precautii:

In timpul alaptarii se ia Uricol imediat dupa alaptare dupa care mama face o pauza de 8 ore.

Prezentare:

Cutie cu 6 plicuri a cate 5 g cu granule efervescente, aroma naturala de citrice.