Sari la conținut

Urolog: Acesta este cel mai important lucru pentru a preveni litiaza renală

pietrele la rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pietre la rinichi

Din cuprinsul articolului

Litiaza renală este o boală cauzată de prezența calculilor, sau pietre, în rinichi sau în tractul urinar (ureter sau vezică urinară). Este cunoscută și sub denumirea de urolitiază sau nefrolitiază.

O piatră (calcul) poate fi la fel de mică ca un grăunte de nisip sau la fel de mare ca o perlă. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt eliminate în mod natural. Uneori, un calcul nu este ușor de eliminat de către organism și este necesar un tratament medical sau chirurgical. În timpul eliminării sale, acesta poate rămâne în tractul urinar, blocând fluxul de urină și provocând multe dureri și complicații.

Mihai Dumitrache, medic urolog, a explicat pentru Dcnews ce se poate face pentru a evita litiaza renală și care sunt cele mai bune ceaiuri în acest sens.

„Există multe tipuri de calculi urinari formați din diferite tipuri de săruri, de constituenți. Unele tipuri de calculi urinari se formează din cauza unui aport mare de proteine și pentru acest tip de calculi este indicat de a reduce cantitatea de proteine ingerată. Cel mai important lucru pentru a preveni litiaza renală este de a avea un aport hidric suficient. La un moment dat s-a analizat și s-a ajuns la cifra de 30 de mililitri pe kilogram corp, asta în cazul unul adult de greutate medie.”, a spus Dr. Mihai Dumitrache.

„Dacă ai 100 kg ar trebui 3 litri de lichide.”, a completat Val Vâlcu.

„Undeva la 3 litri de lichide, asta înseamnă apă, sucuri, supe, ciorbe, toate lichidele ingerate, bineînțeles, mai ales în perioadele calde, în perioadele de efort fizic intens.”, a spus Dr. Mihai Dumitrache.

pietrele la rinichi

Pepenele roșu are efect diuretic

„Sunt persoane care spun că fac o cură cu pepene.”, a spus Val Vâlcu.

„Pepenele roșu are efect diuretic, ne face să urinăm mai mult, scoate apa din organism, la fel cum face și cafeaua. Și cafeaua are un conținut mare de oxalați și poate să favorizeze formarea unui anumit tip de calculi. Totuși, are efect benefic prin efectul acesta diuretic, de a ne face să urinăm mai mult și Clearance-ul acesta urinar, cantitatea crescută de urină, nu lasă constituenții calculilor să se acumuleze.”, a spus Dr. Mihai Dumitrache.

„Dacă ne gândim la această forțare a diurezei sunt tot felul de soluții naturiste: ceaiuri de cozi de cireșe, fructele acrișoare, afinele.”, a spus Val Vâlcu.

„Și sunt foarte bune. Și eu le prescriu, sunt foarte multe ceaiuri care se găsesc la farmacie, chiar sub denumirea de „ceaiuri de rinichi”, ceaiurile de mătase de porumb, de cozi de cireșe, sunt ceaiuri cu efect diuretic și cu efect bun asupra rinichiului, de spălare a rinichiului. Alte suplimente alimentare, piața este suprasaturată de suplimente alimentare care ajută.”, a spus Dr. Mihai Dumitrache.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel