Sari la conținut

Usturoiul, armă împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Un element prezent în usturoi acționează eficient împotriva bacteriilor, consolidând acțiunea antibioticelor. Acestui compus, numit ajoenă, îi sunt atribuite multe virtuți medicinale și îndeosebi proprietăți antimicrobiene.

Un cercetător de la Universitatea din Copenhaga (Danemarca) a extras ajoena, a purificat-o și a testat-o pe o bacterie agresivă: Pseudomonas aeruginosa, una din principalele cauze ale infecțiilor spitalicești (infecții nozocomiale), foarte rezistentă și aflată la originea multor decese în rândul pacienților vulnerabili din punct de vedere al imunității.

Administrarea de ajoenă s-a asociat cu antibioticele, iar cercetătorul a observat — în laborator — că această combinație acționează mult mai eficient decât medicamentele luate singure. Ajoena contribuie la paralizarea sistemului de comunicare între bacteriile din cadrul coloniei bacteriene, blocând și capacitatea lor de a deregla globulele albe. Altfel spus, microbii sunt dezorientați și dezarmați.

Cercetătorul danez recomandă firmelor farmaceutice să se ocupe îndeaproape de potențialul ajoenei în acest context. În afară de virtuțile antibacteriene, usturoiul este asociat și cu alte virtuți: anticolesterol, antiinflamator, anticoagulant, antihipertensiune, antioxidant, anticancer.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel