Sari la conținut

Utilizarea telefoanelor mobile și riscul de apariție a cancerului: adevărat sau fals? Iată ce spun studiile

metoda noua de inselaciune
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
noua metoda de inselaciune

Există două motive principale pentru care oamenii sunt îngrijorați de faptul că telefoanele mobile (sau mobile) ar putea avea potențialul de a provoca anumite tipuri de cancer sau alte probleme de sănătate: telefoanele mobile emit radiații (sub formă de radiații de radiofrecvență sau unde radio) și utilizarea telefonului este larg răspândită. Chiar și o mică creștere a riscului de cancer de la telefoanele mobile ar fi îngrijorătoare, având în vedere câți oameni le folosesc.

Cancerul creierului și al sistemului nervos central au reprezentat o preocupare deosebită, deoarece telefoanele portabile sunt folosite aproape de cap. Au fost efectuate multe tipuri diferite de studii pentru a încerca să investigheze dacă utilizarea telefonului mobil este periculoasă pentru sănătatea umană.

Radiațiile de la telefoanele mobile sunt dăunătoare?

Telefoanele mobile emit radiații în regiunea de radiofrecvență a spectrului electromagnetic. Telefoanele mobile din a doua, a treia și a patra generație (2G, 3G, 4G) emit radiofrecvență în intervalul de frecvență de 0,7–2,7 GHz. Se anticipează că telefoanele mobile din a cincea generație (5G) vor folosi spectrul de frecvență de până la 80 GHz.

Toate aceste frecvențe se încadrează în domeniul neionizant al spectrului, care este frecvență joasă și energie scăzută. Energia este prea mică pentru a deteriora ADN-ul. Prin contrast, radiațiile ionizante, care includ raze X, radon și raze cosmice, sunt de înaltă frecvență și de energie ridicată. Energia din radiațiile ionizante poate deteriora ADN-ul. Leziunile ADN-ului pot provoca modificări ale genelor care pot crește riscul de cancer.

Corpul uman absoarbe energie de la dispozitivele care emit radiații cu radiofrecvență. Singurul efect biologic recunoscut în mod consecvent al absorbției radiațiilor de radiofrecvență la oameni pe care publicul larg îl poate întâlni este încălzirea în zona corpului în care este ținut un telefon mobil (de exemplu, urechea și capul). Cu toate acestea, acea încălzire nu este suficientă pentru a crește măsurabil temperatura corpului. Nu există alte efecte periculoase clar stabilite asupra sănătății asupra corpului uman din cauza radiațiilor cu radiofrecvență.

S-a schimbat incidența cancerelor cerebrale și ale sistemului nervos central în timpul utilizării telefonului mobil?

Nu. Anchetatorii au studiat dacă incidența cancerelor cerebrale sau a altor cancere ale sistemului nervos central (adică numărul de cazuri noi ale acestor tipuri de cancer diagnosticate în fiecare an) s-a schimbat în timpul în care utilizarea telefonului mobil a crescut dramatic. Aceste studii au descoperit:

  • rate stabile de incidență pentru glioamele adulte în Statele Unite, țările nordice  și Australia în ultimele câteva decenii
  • rate stabile de incidență pentru tumorile cerebrale pediatrice în Statele Unite în perioada 1993-2013
  • rate stabile de incidență pentru neuromul acustic, care sunt tumori benigne și meningiom , care sunt de obicei benigne, în rândul adulților din SUA începând cu 2009

În plus, studiile care utilizează date privind incidența cancerului au testat diferite scenarii (simulări) care determină dacă tendințele de incidență sunt în concordanță cu diferite niveluri de risc, așa cum se raportează în studiile privind utilizarea telefoanelor mobile și tumorile cerebrale între 1979 și 2008. Aceste simulări au arătat că multe schimbări de risc raportate în studiile caz-control nu au fost în concordanță cu datele de incidență, ceea ce implică faptul că părtinirile și erorile din studiu ar fi putut denatura rezultatele.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel