Sari la conținut

V-ați lustruit ghetuțele? La noapte vine Moș Nicolae! Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de ziua Sfântului Nicolae

V-ați lustruit ghetuțele? La noapte vine Moș Nicolae! Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de ziua Sfântului Nicolae.

Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una dintre cele mai emoționante pentru toți copiii. Cu toții știu că, mai mult ca oricând, ghetuțele lor trebuie să fie lustruite cu atenție, chiar de mânuțele lor.

Niciun copil nu merge la culcare până nu își curăță și aliniază perfect la ușă cizmulițele și ghetuțele, pentru că, în această seară, Moș Nicolae urmează să vină pe la ei, să le aducă daruri dacă au fost cuminți.

V-ați lustruit ghetuțele? La noapte vine Moș Nicolae!

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.

Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi.

Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani.

Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.

Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de ziua Sfântului Nicolae

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

În unele zone, copii îi lasa moşului apă şi morcovi pentru calul său.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

De moș Nicolae, NU trebuie să oferim celor dragi obiecte ascuțite, truse de cosmetică sau obiecte de culoare neagră.

NU sunt indicate nici fularele sau cravatele. Toate aceste cadouri împrăștie armonia și liniștea în viața celor care le poartă.

Se spune că muielușele de măr care înfloresc sunt semn că greșelile au fost iertate.

Daca la Sfântul Andrei se punea la încolțit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa înflorească, dovada iertării greșelilor, după cum spun tradițiile populare.

Sfântul Nicolae este unul dintre numele cele mai îndrăgite si mai răspândite. Numele este format din cuvintele grecești Nike – victorie, biruința si laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

Povestea noptii in care vine Mosul Nicolae! Iata ce cadouri frumoase au primit copiii de la o gradinita din capitala - VIDEO

De ce primesc copiii neascultători o nuielușă de la Moș Nicolae

Povestea nuielușei aduse copiilor obraznici de Moș Nicolae este cunoscută în toată lumea, dar, de fapt, a plecat tot de la o faptă făcută de Sfântul Nicolae chiar în timpul vieții.

La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Nicolae, ajuns episcop de Myra de la o vârstă fragedă, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în cadrul Bisericii, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa, în semn de avertisment.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut cândva la începutul mileniului în sudul Turciei de astăzi, într-o familie de creștini bogați, însă părinții săi au murit într-o epidemie când el era încă un copil.

Nicolae și-a dedicat de atunci întreaga avuție ajutorării oamenilor săraci, bolnavi și suferinzi, devenind cunoscut în toata lumea ca un adevărat pansament pentru sufletele celor în nevoie și ca un protector al copiilor.

În perioada Imperiului Roman, creștinii erau persecutați, așa că Sfântul Nicolae a fost întemnițat din cauza crediței lui, murind pe 6 decembrie 343.

Ziua morții lui a devenit ziua Sfântului Nicolae, moment în care sunt sărbatorite atât faptele lui de sfânt, cât și poveștile ce au dus la nașterea legendei lui Moș Nicolae.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel