Sari la conținut

Va fi cutremur în România? Gheorghe Mărmureanu, anunț șoc:  „Nu vreau să transmit panică, dar…”

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a transmis că, din păcate, nu exclude un seism în România, într-o zonă în care nimeni nu se așteaptă

Potrivit fostului director al Institutului Național pentru Fizică Pământului (INFP),  în Oltenia este o zonă seismică cunoscută, iar partea bună a cutremurelor din ultimele săptămâni este aceea că există mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească.

Gheorghe Mărmureanu, anunț șoc:  „Nu vreau să transmit panică, dar…”

„Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească.

Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panica, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a precizat expertul, potrivit România TV.

Cu toate acestea, specialistul nu exclude un seism în Banat. Ultimele cutremure din Oltenia nu sunt o surpriză, aceasta fiind o zona seismică cunoscută, dar există posibilitatea ca „roiul de cutremure” sa migreze spre Banat.

„Deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcaări mari de forțe și putem spera că lucrurile să se linistească.

Oricum vor mai fi replici, dar mai mici speram. Exista posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului.

Nu vreau să transmit panică, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a declarat Gheorghe Marmureanu.

Seismele din Banat sunt total imprivizibile

Potrivit opiniatimisoarei.ro, în ultimii 50 de ani, Banatul a mai fost scuturat de câteva seisme însemnate.

Cele mai puternice au fost înregistrate in 1991, de 5,7 grade pe Richter, când o mulțime de case au fost puse la pământ in zona de sud-vest a Timișului.

„Seismele din Banat au câteva caracteristici. Prima tine de caracterul total imprevizibil. Aici nimeni nu ar putea sa găsească o regulă, iar o alta ține de adâncimea, care este mica, in jur de 10 kilometri.

La 10 kilometri, un seism cu o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter ar putea ridica probleme. La cutremurul din 1991, din 12 iulie, cu epicentrul in localitatea Banloc, magnitudinea a fost de 5,7 grade, cu o adâncime de 10 km.

Au căzut casele vechi, cele mai slabe, dar cele care au fost făcute după ultimele normative, din cărămidă, din beton, au rezistat. Nu au fost probleme. Și Timișoara are multe clădiri de genul”, au precizat specialiștii, potrivit sursei citate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel