Sari la conținut

Vă învinețiți ușor? Iată ce probleme de sănătate poate ascunde o vânătaie!

Vanatai
Susă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ce boli ascunde o vânătaie?

O vânătaie apare atunci când sângele este prins sub piele, de obicei din cauza unui impact care deteriorează un mic vas de sânge. O cădere, o lovitură sau orice altceva care pune presiune bruscă pe piele poate provoca vânătăi. Loviturile foarte puternice pot deteriora oasele, provocând sângerări profunde și vânătăi care durează câteva săptămâni până la vindecare. Vânătăile minore se vindecă adesea în câteva zile.

Unii oameni găsesc că vânătăi atât de ușor încât nu-și amintesc cauza inițială. Alții dezvoltă vânătăi mari după răni ușoare sau observă că vânătăile lor durează multe săptămâni pentru a se vindeca.

Vânătăile ușoare nu înseamnă neapărat că o persoană are o afecțiune medicală, dar o schimbare bruscă a numărului de vânătăi pe care o persoană o dezvoltă poate justifica o conversație cu un medic.

Orice afecțiune sau medicament care crește sângerarea poate face, de asemenea, o persoană să se învinețească mai ușor.

Cauzele vânătăilor

Oamenii tind să se învinețească mai ușor pe măsură ce îmbătrânesc, deoarece vasele de sânge devin mai slabe și pielea se subțiază.

Vânătaia ușoară poate să apară și în familii, astfel încât persoanele ale căror rude se învinețesc ușor pot observa că le fac și ele.

Poate fi dificil pentru o persoană să evalueze dacă are mai multe vânătăi decât de obicei sau vânătăi mai ușor decât majoritatea celorlalte persoane.

Unele semne că o persoană se învinețește mai ușor decât este obișnuit includ:

  • vânătăi foarte mari, dureroase, ca răspuns la leziuni minore
  • având multe vânătăi fără să-și amintească cauza
  • dezvoltând frecvent vânătăi care durează multe săptămâni până la vindecare
  • sângerare mai mult de 10 minute după o accidentare

Numeroase afecțiuni medicale și probleme de stil de viață pot determina o persoană să se învinețească mai ușor.

Medicamente

Medicamentele care subțiază sângele pot determina o persoană să sângereze și să învinețească mai mult. Unele diluante de sânge populare includ:

  • warfarină
  • heparină
  • rivaroxaban
  • dabigatran
  • apixaban
  • acid acetilsalicilic

Abuzul de alcool și bolile hepatice

Abuzul de alcool este un factor cheie de risc pentru bolile hepatice, cum ar fi ciroza. Ciroza și alte boli ale ficatului subminează încet funcția hepatică.

Pe măsură ce boala hepatică progresează, ficatul poate înceta să producă proteine care ajută la formarea cheagurilor de sânge. Ca urmare, o persoană poate prezenta sângerări excesive și vânătăi ușoare. De asemenea, pot apărea mâncărimi, se simt foarte obosiți sau bolnavi și au picioarele umflate, urină închisă la culoare și ochi sau piele îngălbenite.

Tulburări de sângerare

Multe afecțiuni genetice pot face ca sângele unei persoane să se coaguleze lent sau deloc. Boala Von Willebrand, cea mai răspândită tulburare de sângerare, afectează aproximativ 1% din populație. O persoană cu această afecțiune are proteina von Willebrand defectă sau absentă, care este importantă pentru coagularea sângelui.

Tratamentul hormonal sintetic poate îmbunătăți coagularea sângelui la persoanele cu boala von Willebrand.

Deficiențe de vitamine

Anumite vitamine permit organismului să se vindece și sângelui să se coaguleze. Deficiențele de vitamina C pot provoca o afecțiune numită scorbut. Scorbut provoacă sângerări ale gingiilor, răni care nu se vindecă și vânătăi ușoare.

Vitamina K ajută corpul să formeze cheaguri pentru a opri sângerarea. Nou-născuții au adesea niveluri foarte scăzute de vitamina K, care sunt insuficiente pentru a opri sângerarea. Fără o injecție cu vitamina K la naștere, bebelușii se pot învineți ușor sau pot sângera excesiv. Adulții care sunt foarte deficienți în vitamina K pot observa, de asemenea, o creștere bruscă a vânătăilor.

Deficiențele de vitamine sunt de obicei destul de ușor de corectat. Cu toate acestea, este important ca un medic să diagnosticheze aceste deficiențe cu un test de sânge, astfel încât să poată recomanda suplimentul vitaminic adecvat.

Vasculită

Vasculita se referă la un grup de afecțiuni care cauzează vase de sânge inflamate. În plus față de creșterea sângerărilor și vânătăilor, o persoană poate prezenta dificultăți de respirație, amorțeală la nivelul membrelor și ulcere, noduli ai pielii sau pete purpurii pe piele.

Tipul de tratament depinde de severitatea vasculitei și de zona corpului pe care o afectează. Mai multe medicamente, inclusiv steroizi, pot ajuta.

Purpura senilă

Purpura senilă afectează de obicei persoanele în vârstă, inclusiv aproximativ 10% din persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Provoacă leziuni asemănătoare vânătăilor roșu-violacee pe piele și este cel mai probabil să afecteze brațele și mâinile.

În multe cazuri, leziunile urmează o leziune a pielii. Cu toate acestea, purpura senilă durează mult mai mult decât vânătăile și sunt de obicei mult mai mari. Uneori, pielea rămâne maro chiar și după vindecarea leziunii.

Cancer

Rareori, o creștere bruscă a sângerărilor, inclusiv vânătăi, poate fi un semn al cancerului. Cancerele care afectează sângele și măduva osoasă, cum ar fi leucemia, pot provoca vânătăi. O persoană poate observa, de asemenea, sângerarea gingiilor.

Multe tipuri de cancer sunt tratabile, în special cu un diagnostic precoce. Oamenii nu ar trebui să permită niciodată fricii să întârzie tratamentul, dar ar trebui să se adreseze imediat unui medic. Chimioterapia, medicamentele și intervențiile chirurgicale pot salva vieți.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel