Sari la conținut

Vacanțe de 2.900 de lei pentru pensionari. Cum se pot procura bilete de tratament

Cele mai căutate stațiuni balneare din România
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Bilet de trimitere în stațiuni balneare

Casa Națională de Pensii a comunicat data când pensionarii din toată țara își vor putea procura primele bilete de tratament pentru 2024 în stațiunile din țară.

Bilete de tratament 2024. Daniel Baciu a venit cu veşti bune, în exclusivitate la România TV: „Suntem în plin sezon de distribuire, cererea este foarte mare, aceste bilete sunt acordate şi asiguratilor. Anul acesta avem o suma mai mare fata de anul trecut, sunt 100 de milioane în plus pentru bilete de tratament, este, cred, ca primul an de după pandemie, depăşim anul 2019 cu privire la pensionari…. aceste bilete sunt o formă de protectie socială, le asiguram bugetul de pensii”.

Pensionarii vor beneficia de mai multe avantaje din 2024 în privința biletelor de tratament, acestea fiind incluse în noua lege a pensiilor. Așadar, un membru al unui cuplu căsătorit, atunci când soțul/soția a procurat bilete de tratament destinate pensionarilor, va putea să beneficieze de același tratament în stațiune, în condițiile în care plătește același preț preferențial trecut pe biletele de tratament.

Schimbarea ar urma să intre în vigoare începând cu 1 septembrie 2024. ”Se pot acorda bilete de tratament balnear, în condițiile prezentei legi, și soțului/ soției asiguratului/ pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/ pensionar al sistemului public”, se arată în noua lege a pensiilor, respectiv Legea 360/2023.

Cu toate acestea, persoanele care nu sunt asigurate trebuie să plătească integral costul biletului de tratament pentru a-l însoți pe partenerul pensionar la băi.

Cum pot beneficia pensionarii din sistemul public de tratament balnear

  • gratuit – persoanele beneficiare de pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;
  • cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești – asigurații și pensionarii, alții decât cei prevăzuți la punctul anterior.

Perioada de valabilitate a biletului de tratament balnear va fi de 16 zile. În prezent, în conformitate cu Legea 263/2010, durata este de 12-18 zile.

Pensionarii și asigurații din sistemul public de pensii pot depune cereri pentru bilete de tratament, urmând ca maximum 15% din numărul total de bilete să fie oferite gratuit beneficiarilor de legi speciale reparatorii și persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

Menționăm că obținerea beneficiilor de tratament balnear se efectuează prin repartizarea biletelor de tratament persoanelor eligibile, în limita locurilor disponibile în unitățile deținute de CNPP, dar și a numărului de locuri convenite cu alți operatori economici din sector și a sumelor destinate acestei facilități prin Legea bugetului general de stat pentru asigurări sociale.

La cele 60.420 de locuri se vor adăuga, în limita sumelor prevăzute cu acest scop în bugetul asigurărilor sociale de stat, biletele de tratament balnear încheiate cu alți operatori economici din domeniu, după încheierea unor contracte subsecvente, în baza unui nou acord-cadru, scrie sursa.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel