duminică, mai 28, 2023

Costul vaccinului anti-covid19: În urma acordurilor încheiat de Uniunea Europeana, aceasta va urma să achiziționeze vaccinul anti covid-19 la un preț de 19,50 dolari pentru o doză de vaccin. Prețul este mai mic decât cel plătit chiar și de către SUA, iar acest lucru se datoreză aportului financiar oferit de UE și Germania în faza de dezvoltare a vaccinului.

Comisia Europeană a încheiat un acord cu companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech prin care va achiziționa 300 de milioane de doze de vaccin. Contractul  a fost negociat în numele celor 27 de state membre.

Te-ar mai interesa: World Doctors Orchestra concertează la Ateneul Rom...

SUA ar putea achiziționa 500 de milioane de doze de vaccin în plus

În baza unui acord separat asupra căruia nu se cunosc momentan condițiile sau prețul de achiziție, SUA ar putea achiziționa încă 500 de milioane de doze de vaccin.

În luna iunie a acestui an, Banca Europeană de Investiții, a acordat un împrumut de 100 de milioane de euro companiei farmaceutice BioNTech pentru a dezvolta și a produce vaccinul anti covid-19. În luna septembrie, acest împrumut a fost suplimentat cu o altă finanțare în valoare de 375 milioane de euro, primiți de la Ministerul German al Cercetării.

Pe lângă contractele semnate cu cele 2 companii farmaceutice, Comisia Europeană mai are contracte încheiate în vederea achiziției de vaccinuri anti covid-19 și cu AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.

Te-ar mai interesa: Dr. Virgiliu Stroescu: ”Am rămas ULUIT când am afl...

Care este procedura de plată către companiile farmaceutice?

Blocul comunitar oferă companiilor farmaceutice un avans inițial non-returnabil în schimbul  dreptului de a-şi rezerva doze de vaccin pe care statele membre UE le vor putea cumpăra la un preţ convenit în avans, dacă vaccinul va fi certificat că este eficient şi sigur de către Agenţia europeană de reglementare în domeniul medicamentelor.

Costul vaccinului anti-covid19

În acest moment nu se cunosc sumele pe care UE le-a plătit în avans către companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech.

Te-ar mai interesa: Moșii de vară 2023. Ce este bine să împarți în Sâm...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private