Sari la conținut

Vaccinarea anti-COVID va deveni obligatorie și în România?

Esec, campanie de vaccinare

Varianta Omicron provoacă îngrijorare, la nivel mondial, din punct de vedere epidemiologic. Această variantă, se pare, este mai contagioasă decât orice altă tulpină SARS-CoV-2 și se transmite foarte rapid.

Astfel, cercetătorii au început să analizeze ce influență va avea această tupină asupra vaccinurilor și tratamentelor anti-COVID existente.

În urma studiilor, Pfizer a descoperit că 3 doze de vaccin vor oferi protecția necesară în fața variantei Omicron, dacă infecția este provocată numai de această variantă.

În caz contrar, la infecția cu alte tulpini, două doze sunt suficiente pentru a evita formele severe de boală.

3 doze de vaccin Pfizer, eficiente împotriva Omicron

Împotriva variantei Omicron a coronavirusului sunt necesare trei doze de vaccin Pfizer – a comunicat compania, pe baza rezultatelor preliminare ale analizelor de laborator, comunică RKB, citat de RADOR.

Potrivit acestora, administrarea a două doze de vaccin nu este suficientă pentru oprirea formării coronavirusului, dacă infectarea este generată de varianta Omicron, însă protejează împotriva unei forme grave de îmbolnăvire.

A treia doză de vaccin, însă, creşte numărul anticorpilor de 25 de ori. Pfizer şi BioNTech au comunicat că în cazul în care vaccinul trebuie modificat, până la sfârşitul lui martie, vor produce serul adaptat pentru varianta Omicron.

Vaccinarea va deveni obligatorie și în România?

Deoarece pandemia evoluează în mod negativ, multe state s-au gândit la administrarea obligatorie a vaccinului. Se va întâmpla acest lucru și în România?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că nu este adeptul acestui demers. Acest lucru ar putea fi implementat numai în cazul anumitor persoane.

„Eu nu sunt adeptul aceste abordări. Discuția, dacă vreți, este mai degrabă direcționată spre anumite categorii de populație care sunt la un risc mai mare să facă forme complicate și, mă rog, la risc de deces.

În general, persoanele peste 60 de ani sunt.., la ele se pune această problemă. Și mai este o problemă care în România, sigur este importantă, dar nu este cea mai importantă, este legată de doză la booster, doză aceea a treia, și sunt studii care demonstrează că această doză suplimentară generează un răspuns imun protector de bună calitate.

Astăzi am primit chiar un articol științific, chiar față de noua tulpină Omicron cu transmisibilitate mai ridicată, şi ați văzut că noi avem trei cazuri până în momentul de față – mă rog, două și 99%, că nu avem încă confirmarea finală – dar, totuși, e o tulpină transmisibilă, ea a apărut la trei persoane, care au fost vaccinate înainte.

Dar, pe de altă parte, suntem și liniștiți că au făcut forme ușoare de boală sau, pur și simplu, sunt asimptomatici”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel