Sari la conținut

Vaccinarea devine obligatorie, iar cei care refuză vor primi amenzi usturătoare!

vaccinare anti-covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Studiu îngrijorător pe 100 de milioane de oameni vaccinați

O nouă lege intră în vigoare în Austria săptămâna aceasta, care face vaccinarea împotriva Covid-19 obligatorie pentru orice persoană de peste 18 ani. Mai multe țări au introdus mandate pentru persoanele în vârstă sau personalul medical, dar aceasta este prima națiune din Europa care a adoptat astfel de măsuri radicale, potrivit BBC.

BBC prezintă cazul lui LOu Moser, o artistă ce lucrează în ceramică și care locuiește la sud de Viena, ce nu este vaccinată împotriva Covid-19 și nici soțul ei, Gus. Ei nu sunt deloc de acord cu noul mandat de vaccinare al Austriei.

Vaccinarea, spune ea, ar trebui să fie o alegere personală. „Am avut Covid-19. Și, de fapt, nu văd rostul să fiu injcetată când am suficienți anticorpi”, îmi spune LOu. „Și așa am ales să nu mă vaccinez. Și nu este de competența vreunei autorități să-mi spună ce să pun în corpul meu”.

„Situația actuală a demonstrat că vaccinurile nu au oprit încă pandemia”, spune LOu.

Guvernul Austriei susține că vaccinările sunt eficiente în combaterea bolilor severe și că legea este necesară pentru a preveni viitoarele blocaje. Karoline Edtstadler, ministrul UE, spune că guvernul este „foarte conștient de faptul că este cu adevărat un pas puternic și o măsură foarte grea”. Dar, spune ea, este necesar.

Ea spune, totuși, că vaccinarea obligatorie este o „imixtiune în drepturile omului”. „Dar în acest caz, această interferență poate fi justificată”, adaugă ea. „Avem nevoia să ieșim din pandemie și știm că vaccinarea este singura modalitate de a ieși din ea și de a reveni la o viață normală”.

Mandatul de vaccinare, spune ea, va expira în ianuarie 2024 și ar putea fi încheiat mai devreme dacă pandemia o permite. Legea intră în vigoare la 3 februarie, dar autoritățile nu vor începe verificarea stării de vaccinare a oamenilor până la jumătatea lunii martie.

Cei care refuză să primească vaccinul se vor confrunta cu amenzi de la 600 EUR (500 GBP; 670 USD) la 3.600 EUR. Se fac excepții pentru cei care nu se pot vaccina din motive medicale sau femeile care sunt însărcinate.

Aproximativ 72% dintre austrieci sunt complet vaccinați. La un centru de vaccinare de la catedrala Sf. Stephan din Viena, Carlos face o vaccinare de rapel. A fost o decizie ușoară, spune el potrivit BBC.

„Am vrut să mă vaccinez pentru că vreau să îmi protejez familia și oamenii pe care îi cunosc”, îmi spune el. „Vreau să călătoresc și îmi este mai ușor când sunt vaccinat pentru a treia oară”.

Dr. Klaus Markstaller, șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă de la Universitatea de Medicină din Viena și cel mai mare spital din oraș, spune că vaccinul salvează vieți.

„Este demonstrat în mod clar că vaccinarea împiedică cursurile severe ale bolii și, prin urmare, reduce în mod semnificativ internarea la ATI”, spune el. „Așadar, dacă doriți să reduceți semnificativ riscul personal și riscul pentru cei dragi, vaccinați-vă.”

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel