sâmbătă, aprilie 1, 2023

Reticența în fața vaccinării poate fi o urmare a dezinformării la nivel național. De aceea, specialiștii încearcă să explice termenii comuni, utilizați atât în procesul prorpiu-zis de vaccinare, cât și în crearea vaccinurilor și a modului de funcționare al acestora. Vaccinarea, pe înțelesul tuturor, explicată de un „mic dicționar de vaccinare”, distribuit de CNCAV.

Vaccinarea, pe înțelesul tuturor, implică familiarizarea cu cei mai utilizați termeni de specialitate. Prin acest proces, CNCAV vrea să asigure că toți românii sunt informați, pe cât posibil, despre vaccin, ce presupune formula acestuia, ce conține și alte aspecte legate de produs și imunizare. Iată câțiva termeni explicați!

„Adjuvant

Ingredient care intră în compoziția vaccinului și care ajută la crearea unui răspuns imun mai puternic în corpul pacientului. Cu alte cuvinte, adjuvanții, așa cum indică și numele,  ajută vaccinurile să fie mai eficiente. Multe vaccinuri produse astăzi includ doar mici părți din compoziția microbilor, ca de exemplu proteine componente, în loc să folosească virusuri sau bacterii întregi. Aceste vaccinuri au nevoie adeseori de adjuvanți pentru a produce apariția unui răspuns imun suficient de puternic încât să asigure protecția persoanei vaccinate față de patogenul împotriva căreia a fost conceput vaccinul.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune remedii naturale pentru E. Coli, o b...

Anticorp

Proteină care se formează în organism ca răspuns la o substanță străină (la antigen).

Antigen

Orice substanță care, odată ajunsă în organism, este recunoscută ca nefiind proprie acestuia și determină apariția unui răspuns imun, ce vizează neutralizarea și eliminarea ei.

ARN-mesager

Moleculă ce mediază transferul informației genetice din nucleu către structurile responsabile de producerea unor proteine.

Eficacitatea unui vaccin

Potențialul unui vaccin de a proteja împotriva unei boli. Acest potențial este măsurat în cadrul studiilor clinice controlate și exprimat ca un procentaj de scădere a bolii în grupul de pacienți vaccinați, în comparație cu un un grup nevaccinat, ambele grupuri fiind incluse în respectivele studii clinice.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune ceaiuri pentru ficatul gras, încărca...

Eficiența unui vaccin

Probabilitatea ca acel vaccin să confere imunitate într-o populație atunci când este folosit în circumstanțe de vaccinare de rutină (așadar nu în cadrul studiilor clinice). Eficiența reprezintă o imagine din lumea reală a felului în care un vaccin scade incidența bolii într-o populație. Prin eficiență se evaluează, în condiții naturale (și nu de laborator), balanța netă dintre beneficiile și potențialele reacții adverse.

Te-ar mai interesa: Fostă Miss România, mutilată de un medic detist fa...

Vaccin

Preparat biologic ce îmbunătățește imunitatea față de o boală. Un vaccin conține, de regulă, un agent ce seamănă cu un microorganism infecțios, și este adesea produs din:  forme slăbite sau ucise ale acelui microb, din toxinele pe care acesta le eliberează, sau din una dintre proteinele de pe suprafața sa. Vaccinul stimulează sistemul imun al organismului, făcându-l să recunoască agentul injectat ca fiind străin, să îl distrugă și să îl ˝țină minte˝. Sistemul imun își va folosi apoi aceste amintiri pentru a distruge mai ușor microorganismul după care a fost modelat vaccinul”, explică CNCAV. Aici puteți găsi lisa completă a termenilor explicați.

Te-ar mai interesa: O legumă banală, dar consumată des de români, dezi...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private