Sari la conținut

„Vaccinul anti-COVID conține substanțe toxice?” Ministerul Sănătății răspunde! Ce conține, de fapt, vaccinul?

vindecarea infecției Covid-19

Deși dorința oamenilor de a se vaccina împotriva noului coronavirus a crescut tot mai mult în ultimele săptămâni, există încă reticențe în privința substanțelor din compoziția serurilor. Majoritatea persoanelor care refuză imunizarea se tem că vaccinurile anti-COVID ar putea conține substanțe toxice, însă este acest lucru adevărat?

Ministerul Sănătății răspunde la încă o întrebare privind siguranța vaccinurilor anti-COVID: „vaccinul anti-COVID conține substanțe toxice?”. Iată ce conțin formulele, de fapt.

Vaccinul anti-COVID conține substanțe toxice?

„Vaccinul conține substanțe toxice?

Nu, niciunul dintre vaccinurile anti COVID-19 aprobate nu conține substanțe toxice.

Componenta principală a vaccinurilor PfizerBioNTech și Moderna este reprezentantă de ARN mesager COVID-19, înglobat în particule lipidice (molecule de grăsime) foarte mici. În cazul vaccinului AstraZeneca, acesta conține un adenovirus modificat prin tehnologia ADN recombinant, care nu are posibilitatea de a se replica.

Pe lângă elementele principale, fiecare dintre cele 3 vaccinuri conține excipienți. Excipienții sunt componente ale produsului medicamentos, altele decât substanța activă și materialul de ambalare.

Conformitatea și calitatea excipienților care se găsesc în cele 3 vaccinuri au fost verificate de către Agenția Europeană a Medicamentului în cursul procesului de autorizare pentru punerea pe piață.

Printre excipienții din compoziția vaccinurilor se numără: sucroza; colesterolul; clorura de sodiu; clorura de potasiu; acid acetic, apa pentru preparate injectabile etc. Majoritatea excipienților utilizați sunt prezenți și în alte produse medicamentoase”, explică Ministerul Sănătății.

Cât de riguroasă a fost verificarea vaccinurilor înainte de aprobare?

„Vaccinurile împotriva COVID-19 au trecut prin procedurile normale de verificare prin care orice vaccin trece înainte să fie aprobat. Din nevoia de a obține cât mai rapid rezultate cu privire la siguranța și eficiența vaccinurilor, unele etape s-au suprapus, scurtând astfel durata până la avizare.

Vaccinurile au trecut printr-o succesiune de teste riguroase înainte de avizarea la nivel european. Pentru vaccinurile anti COVID-19, această verificare s-a făcut constant, pe toată durata dezvoltării lor. Etapele normale de cercetare sunt în general decalate. Din cauza pandemiei, a fost necesar ca aceste etape să fie suprapuse.
Datele din studiile pentru vaccinurile anti COVID-19 au fost raportate în permanență către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), autoritatea care se ocupă de autorizarea de punere pe piață a medicamentelor prin Procedura Centralizată. Astfel, când rezultatele studiilor clinice au fost disponibile, EMA a avut nevoie de o perioadă mai scurtă pentru a decide dacă vaccinul respectiv este sigur sau nu.

Chiar și în aceste condiții, cercetarea nu a pornit de la zero. Tehnologia ARN-ului mesager, folosită în cazul vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna, este cunoscută de aproximativ trei decenii.
Vaccinul produs de AstraZeneca folosește o tehnologie diferită – vector viral, care la rândul ei a fost studiată îndelung. În plus, cunoștințele medicale legate de coronavirusuri au fost suficient de dezvoltate încât să permită demararea rapidă a cercetării.
În concluzie, deși durata a fost scurtă (mai puțin de un an), vaccinurile anti COVID-19 au fost verificate la fel de riguros ca orice alte vaccinuri.
Date verificate și confirmate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România”, explică, de asemenea, Ministerul Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel