Sari la conținut

Vaccinul anti-COVID mult așteptat de la Oxford s-a poticnit. Testele au fost suspendate, după apariția unor efecte adverse ”inexplicabile”

vaccinate

Vaccinul anti-COVID dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford a intrat într-un impas, iar testele au fost suspendate.

Deși părea că avea cele mai multe șanse de reușită,  AstraZeneca, producătorul vaccinului împotriva COVID-19, a anunţat că a suspendat testele după apariţia unei reacţii adverse la un pacient.

În plină pandemie, cu infectări cu noul coronavirus din ce în ce mai multe, era nevoie de apariția cât mai rapidă a unui vaccin. La ora actuală, cel care a fost pus în circuit public este vaccinul rusesc Sputnik V.

Cel dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford mai are de așteptat, întrucât testele pe oameni au fost oprite, după apariția unui efect secundar inexplicabil.

„Posibilă reacție adversă serioasă”, așa au precizat reprezentanții AstraZeneca. Ei au explicat că un pacient căruia i-a fost administrat serul realizat de cercetători de la Oxford a avut probleme de sănătate chiar în faza finală.

Oamenii de știință nu dau însă detalii despre natura bolii participantului la test, dar apreciază că acesta se va vindeca. Jurnaliști de la New York Times, care citează o persoană implicată în realizarea serului de imunizare, afirmă că pacientul a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și adesea este provocat de infecții virale.

Nu este clar dacă boala are legătură cu vaccinul împotriva COVID-19, dar un comitet independent va evalua situația. Testarea vaccinului se desfășoară în diferite stadii în Marea Britanie, Statele Unite, Brazilia, Africa de Sud și India şi ar fi trebui să ajungă și în Japonia și Rusia. Acțiunile AstraZeneca au căzut cu 8%, iar cele ale rivalilor în cursa vaccinurilor anticoronavirus au urcat pe burse. Informațiile vin în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 28 de milioane pe glob, iar autoritățile medicale vorbesc de al doilea val pandemiei în numeroase țări.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel