joi, martie 30, 2023

Vaccinul AstraZeneca nu e recomandat acestei categorii de persoane. Marea Britanie a recomandat să nu se utilizeze vaccinul Covid-19 produs de AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 30 de ani după ce autoritățile de reglementare a medicamentelor au evidențiat o posibilă legătură cu un tip rar de cheag de sânge la creier, potrivit bloomberg.com. 

Evaluările urmează un număr din ce în ce mai mare de rapoarte privind efectele secundare la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca. În ciuda acestui fapt, atât Regatul Unit, cât și agențiile UE au fost de acord că beneficiile vaccinării depășesc riscurile.

Te-ar mai interesa: Care e nivelul normal al colesterolui și ce înseam...

Ultima recomandare a Agenției Europene a Medicamentului arată că „apariția cheagurilor neobișnuite de sânge ar trebui să fie pe lista efectelor secundare foarte rare”. Marea Britanie recomandă ca persoanele sub 30 de ani să primească o alternativă la AstraZeneca dacă există una.

Cele mai recente evaluări ale vaccinului AstraZeneca au fost dezvoltate împreună cu Universitatea din Oxford și vin pe fondul unei atenții crescânde a publicului cu privire la vaccinare.

Cheagurile sunt efecte secundare rare

Directorul executiv al EMA, Emer Cooke, a încercat să combată orice îngrijorare publică, subliniind că vaccinul este vital în combaterea unui virus care cauzează „mii de decese” în fiecare zi. June Raine, director executiv al agenției de reglementare a medicamentelor și produselor medicale din Marea Britanie, a subliniat că efectele secundare specifice coagulării au fost foarte rare.

Te-ar mai interesa: Specialiștii antenționează că aproape jumătate din...

„Covid-19 este o boală foarte gravă, cu rate mari de spitalizare și deces”, a spus Cooke într-o conferință de presă. „Acest vaccin s-a dovedit a fi extrem de eficient. Previne boala severă și spitalizarea și salvează vieți. ”

Îngrijorările legate de vaccin se concentrează pe un tip neobișnuit de cheag de sânge dezvoltat în creier numit tromboza sinusului venos cerebral. A apărut împreună cu niveluri scăzute de trombocite din sânge după vaccinare.

Te-ar mai interesa: STUDIU. Un nou pericol pentru femeile însărcinate....

„Aceste tulburări de coagulare sunt efecte secundare foarte rare ale vaccinului”, a declarat Sabine Straus, șeful comitetului de siguranță al EMA. Grupul nu a identificat o „cauză certă” sau un profil de pacient care ar fi cel mai expus riscului, potrivit Straus.

Femeile între 30 și 45 de ani, la risc

Comitetul de siguranță al EMA și-a bazat ultima cercetare pe o analiză a 84 de cazuri de tulburări de coagulare, majoritatea în zona creierului, care fusese raportată până pe 22 martie – moment în care 25 de milioane de oameni din Marea Britanie și Europa primiseră vaccinul AstraZeneca.

Te-ar mai interesa: FDA a autorizat vânzarea fără reţetă medicală a un...

Până la 4 aprilie, cazurile de coagulare raportate crescuseră la 222 – din nou, majoritatea în zona creierului – din 34 de milioane de persoane vaccinate. Aceste cifre actualizate nu modifică recomandarea agenției, a spus acesta.

În general vorbind, aceste cheaguri apar cel mai frecvent la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, au spus oficialii EMA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private