Sari la conținut

Vaccinul HPV. Cui îi este recomandat? Când se poate administra și ce boli previne?

Vaccinul HPV
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Cat de periculoasa este infecția cu HPV

Cancerul de col uterin este cea de-a doua formă de cancer care afectează femeile cu vârsta între 15 și 44 de ani, după cancerul de sân. Cancerul de col uterin este provocat, în general, de anumite tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV). Diferite studii au detectat prezența acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.

Există vaccinuri care pot preveni infecția cu cele două tipuri principale de HPV care determină apariția cancerului de col uterin. În țările care dispun de programe de screening pentru cancerul de col uterin s-a redus în mod substanțial numărul de cazuri de îmbolnăviri și de decese cauzate de această formă de cancer.

28.169 de tinere din România au fost vaccinate împotriva virusului HPV în primul an în care campania de vaccinare s-a reluat după mai bine de un deceniu de pauză. Este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră după mai bine de 10 ani și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008.

În România, campania de vaccinare în derulare, care se adresează fetelor între 11 și 14 ani, este doar un prim pas. Problema adolescentelor de peste 15 ani rămâne, practic, deschisă. La fel și a băieților, care pot fi purtători ai virusului HPV.

În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

Practic, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV

Ce este HPV?

„HPV este virusul papiloma, principalul virus patogen, incriminat în patologia cancerului de col și nu numai, cât și patologia cancerelor din sfera genitală și poate să dea și cancere în zona anală, inclusiv în ceea ce privește patologia ORL, în special cancerul de gât”, explică medicul Elvira Brătilă.

Când se face vaccinul anti-HPV și în ce condiții?

„Vaccinul poate preveni infecția cu HPV și este recomandat să se facă până la vârsta de 14 ani, pentru că atunci s-a dovedit că cantitatea de anticorpi pe care o capătă fetița după vaccin este cea mai mare și se pot face numai două doze, spre deosebire de trei doze care trebuie făcute după vârsta de 15 ani.

În România, programul național include vaccinarea gratuită între 11 și 14 ani, doar fetele au gratuit, părinții trebuie să meargă la medicul de familie și să ceară vaccinarea fetiței.

Vaccinul se face cu acordul unuia dintre părinți, iar medicul de familie cere o arondare de la DSP. Se face înainte de începerea vieții sexuale, tocmai ca fetița să își dobândească imunitatea necesară împotriva virusului papiloma, atunci când își începe viața sexuală și riscul de infecție cu diverse tulpini de HPV este crescut.

90% din femei de-a lungul vieții pot să aibă o infecție cu HPV

Foarte multe paciente, după începerea vieții sexuale, constată că sunt infectate cu HPV. 90% din femei, de-a lungul vieții pot să aibă o infecție cu HPV, importantă este tulpina cu care este infectată și mai mult decât atât, este foarte importantă coinfecția cu mai multe tulpini, pentru că atunci organismului îi este mult mai greu să scape singur de virus”, a precizat dr. Brătilă, la Sfat de Sănătate.

Se pot imuniza și pacientele deja infectate?

„Se pot vaccina și pacientele care sunt infectate cu tulpinile 16 sau 18, care sunt înalt oncogene se pot vaccina cu serul nonavalent, care protejează împotriva a nouă tulpini de HPV”, spune ea.

Cât timp asigură protecție vaccinul?

„Teoretic orice vaccin asigură protecție cam 10 – 15 ani. Cam așa este și la vaccinul împotriva HPV și de aceea este recomandat încă din perioada de adolescență. De la infecția cu o tulpină HPV de risc înalt, până la apariția unei leziuni trec 10 până la 15 ani, există o perioadă destul de lungă de carcinogeneză”, explică medicul.

Vaccinarea în rândul băieților și bărbaților

„Vaccinul se poate face până la 45 de ani, în cazul femeilor, până la vârsta de 14 ani fiind gratuit și administrat în două doze.

Pentru bărbați, vaccinul nu este deloc gratuit în România și nu s-a stabilit o vârstă până la care se pot vaccina, dar este bine să îl facă cât sunt tineri și există posibilitatea să ia infecția HPV mai ușor și să o și transmită.

Vaccinul ne oferă imunitate, depinde de tipul de vaccin pentru că sunt unele împotriva a două, patru sau nouă tulpini și s-ar putea să fie și imunitate încrucișată, pentru că practic sunt 200 de tulpini la care s-a făcut genotiparea”, precizează dr. Brătilă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel