Sari la conținut

Vaccinul Johnson & Johnson recomandări și contraindicații

Vaccinul Johnson & Johnson recomandări și contraindicații. Riscurile şi contraindicaţiile vaccinului Johnson & Johnson sunt detaliate în prospectul de produs care poate fi consultat integral pe plaftorma vaccinare-covid.gov.ro, unde au fost publicate informaţii în acest sens şi despre vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.

Din prospect reiese că acest vaccin conține adenovirus uman tip 26 care codifică glicoproteina spike a coronavirusului SARS-CoV-2. Produsul mai conţine şi doi excipienţi (substanţe inactive).

Primul este sodiul, în cantitate de mai puțin de 1 mmol ( sau 23 mg) per doză de 0,5 ml, adică practic „nu conține sodiu”, conform prospectului. Cel de-al doilea excipient este etanolul (alcool), la nivelul a 2 mg per doză de 0,5 ml.

Denumirea utilizată în prospect pentru vaccinul Johnson & Johnson este COVID-19 Vaccine Janssen.

Vaccinul se administrează intramuscular, într-o singură doză, de preferat în mușchiul deltoid, în partea superioară a brațului.

Contraindicaţii şi amânarea administrării în cazul vaccinului Johnson & Johnson

Nu se recomandă administrarea în cazul persoanelor cu hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.

Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută febrilă severă sau cu infecţie acută.

Pe de altă parte, prezenţa unei infecţii minore și/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării, se spune în prospect.

Riscul de şoc anafilactic

Conform documentaţiei oficiale, au fost raportate evenimente de anafilaxie.

Trebuie să fie întotdeauna disponibil un tratament medical și o supraveghere adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului.

Se recomadă monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare.

Durata protecţiei, necunoscută

Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, fiind încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare, se spune în prospect.

Protecția împotriva coronavirusului începe la aproximativ 14 zile după vaccinare.

Prudenţă în caz de trombocitopenie și tulburări de coagulare

În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor aflate sub tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze.

Trombocitopenia desemnează scăderea numărului de trombocite (sau plachete sanguine, implicate în procesul de coagulare a sângelui).

Prospectul Johnson & Johnson precizează că „eficacitatea, siguranţa și imunogenitatea vaccinului nu au fost evaluate la persoane imunocompromise,
inclusiv cele cărora li se administrează un tratament imunosupresor.

„Eficacitatea COVID-19 Vaccine Janssen poate fi diminuată la persoanele imunocompromise”, se spune în document.

Persoanele imunocompromise sunt cele cu imunitatea redusă sau inexistent.

Compania producătoare menţionează că nu s-au efectuat studii privind administrarea concomitentă a vaccinului său cu alte vaccinuri.

Administrarea la gravide: doar dacă beneficiile depăşesc riscurile potenţiale

Experiența legată de utilizarea COVID-19 Vaccine Janssen la gravide este limitată.

Studiile la animale nu indică efecte nocive directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrio-fetale, nașterii sau dezvoltării postnatale.

Administrarea în timpul sarcinii poate fi avută în vedere doar dacă potențialele beneficii depășesc potențialele riscuri pentru mamă și făt.

Nu se cunoaște dacă vaccinul Johnson & Johnson se elimină în laptele uman.

 

 

Prima tranşă a vaccinului companiei americane va ajunge în România la jumătatea lunii aprilie.

Această prima tranşă va număra doar câteva zeci de mii de doze, a anunţat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Reacții adverse la Vaccinul Johnson & Johnson

Siguranța COVID-19 Vaccine Janssen a fost evaluată într-un studiu de fază 3 în curs de desfășurare (COV3001). La un număr total de 21895 de adulți, cu vârsta de 18 ani și peste s-a administrat COVID19  accine Janssen. Vârsta mediană a persoanelor a fost de 52 de ani (interval 18-100 ani). Analiza siguranței a fost realizată odată ce a fost atinsă durata medie de urmărire de 2 luni după vaccinare. O monitorizare de peste 2 luni a siguranței este disponibilă pentru 11948 adulți la care s-a administrat COVID-19 Vaccine Janssen.

În studiul COV3001, cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) și greață (14,2%). Pirexia (definită ca temperatura corpului ≥38,0°C) a fost observată la 9% dintre participanți. Majoritatea reacțiilor adverse a apărut în decurs de 1–2 zile de la vaccinare și reacțiile adverse au avut intensitate ușoară până la moderată și durată scurtă (1–2 zile).

Reactogenitatea a fost în general mai ușoară și a fost raportată mai rar la adulții mai în vârstă (763 adulţi ≥65 ani). Profilul de siguranță a fost, în general, consistent în rândul participanților la studiu, cu sau fără dovezi prealabile ale infecției cu SARS-CoV-2 la momentul inițial; la un total de 2151 adulți seropozitivi la momentul inițial s-a administrat COVID-19 Vaccine Janssen (9,8%).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel