Categories: Ştiri sănătate

Vaccinul Pfizer / BioNTech neutralizează tulpina braziliană covid? Iată ce s-a descoperit în studiile de laborator

Vaccinul Pfizer / BioNTech neutralizează tulpina braziliană covid? Vaccinul COVID-19 de la Pfizer Inc și BioNTech SE a reușit să neutralizeze o nouă variantă a răspândirii rapide a coronavirusului în Brazilia, potrivit unui studiu de laborator publicat luni în New England Journal of Medicine.

Sângele prelevat de la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul a neutralizat o versiune tehnică a virusului care conținea aceleași mutații purtate pe porțiunea vârfului variantei extrem de contagioase P.1 identificată pentru prima dată în Brazilia.

Oamenii de știință au spus că abilitatea de neutralizare a fost aproximativ echivalentă cu efectul vaccinului asupra unei versiuni anterioare mai puțin contagioase a virusului de anul trecut.

Mai mult decât atât, anterior, Pfizer a precizat că serul produs şi-a dovedit capacitatea de a neutraliza şi varianta britanică de COVID-19, dar şi tulpina sud-africană a virusului. Totuşi, tulpina din Africa de Sud poate reduce anticorpii de protecţie declanşaţi de serul anti-COVID, informează Reuters.

Pfizer a declarat că vaccinul său actual este foarte probabil să protejeze în continuare împotriva tulpinei din Africa de Sud. Cu toate acestea, cercetătorii intenționează să testeze a treia doză de rapel din vaccin, precum și o versiune reorganizată special pentru a combate tulpina, pentru a înțelege mai bine răspunsul imun.

Tulpina braziliană a ajuns și în România

Luni, Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunţat primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană din România. Potrivit datelor oderite de INSP, unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Bucureşti. Pacientul este simptomatic, având condiţii medicale preexistenţe şi fără istoric de călătorie.

Cel de-al doilea caz este tot un bărbat în vârstă de 57 de ani, tot din Municipiul Bucureşti, în vârstă de 57 de ani. Pacientul este simptomatic, având condiţii medicale preexistente, dar care ar proveni dintr-un focar de infectare cu trei cazuri.

În acest context, Raed Arafat a declarat, la Antena 3 că singura soluţie cu adevărat eficientă este vaccinarea, iar cea mai importantă măsură de precauţie este respectarea tuturor normelor sanitare.

„Era de așteptat (…) Dacă se călătorește, dacă lumea merge în concedii peste tot, era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție: mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara.

Am luat măsuri pentru care am fost criticați: testele negative realizate în ultimele 72 de ore la îmbarcare în avioanele care vin din țările aflate în zonele galbene spre România.

Vaccinul rămâne la soluția optimă. E posibil să ajungem la alte doze de rapel, la fel ca în cazul vaccinului antigripal, pentru că apar mutații care necesită noile doze” a declarat şeful DSU, la Punctul de întâlnire.

 

Recent Posts

Comisia Europeană: Ancheta împotriva Facebook și Instagram. Ce obligații au încălcat

Comisia Europeană: Anchetă deschisă de Comisia Europeana împotriva reţelelor sociale Facebook şi Instagram, ale grupului…

4 minute ago

Ancheta în cazul celor 17 pacienți decedați de la Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns la final. Iată care sunt concluziile

 Ancheta în cazul celor 17 pacienți decedați de la Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns la…

34 de minute ago

Este Miercurea Mare. Ziua în care Iuda l-a trădat pe Hristos

 Miercurea Mare. În Miercurea Mare este Cina cea de Taină a Fiului lui Dumnezeu cu Apostolii,…

o oră ago

Ce să alegi pentru masa de Paște, măsline negre sau verzi? Vezi care este diferența

Ce să alegi pentru masa de Paște, măsline negre sau verzi? Măslinele negre și cele…

2 ore ago

Predicția unui renumit om de știință, pe care nimeni nu voia să o asculte în 1950, se adeverește deja

Omul de știință britanic Alan Turing s-a impus ca un simbol al secolului XX datorită…

2 ore ago

Starea lui Florin Piersic. Medicul Ciuhodaru: „Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat”

Doctorul Tudor Ciuhodaru a discutat despre starea de sănătate a renumitului actor Florin Piersic, exclusiv…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului