Sari la conținut

Vaginoza bacteriană: cea mai întâlnită afecțiune la femei

Sursă foto: Amed

Vaginoza bacteriană (VB) este o afecțiune frecventă, dar frustrantă, în care echilibrul bacteriilor din vagin nu mai este sincronizat. De obicei, organismul este capabil să mențină echilibrul ideal. Dar dacă echilibrul este perturbat, anumite tipuri de bacterii se pot dezvolta în exces și pot provoca simptome.

VB este ușor de tratat și, de obicei, nu cauzează alte probleme de sănătate. Acestea fiind spuse, poate crește riscul de a contracta o boală cu transmitere sexuală (BTS) sau poate duce la complicații la naștere la persoanele care sunt însărcinate.

Simptomele vaginozei bacteriene

Dintre cele 21 de milioane de femei din Statele Unite despre care se crede că au vaginoză bacteriană în fiecare an, doar aproximativ trei milioane prezintă simptome.

Atunci când apar, simptomele VB tind să fie ușoare, dar persistente și pot include:

  • O secreție vaginală de culoare alb-cenușie sau galbenă
  • Un miros „de pește” care se poate înrăutăți după actul sexual
  • O senzație de arsură la urinare
  • Mâncărime vaginală, roșeață și umflături
  • Sângerare vaginală după actul sexual

În timp ce simptomele VB sunt rareori grave, acestea pot slăbi țesuturile vaginale și pot crește riscul de boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, chlamydia, trichomoniasis și HIV.

În cazul în care apare o infecție în timpul sarcinii, există un risc crescut de naștere prematură (înainte de termen), greutate mică la naștere și, în cazuri rare, de avort spontan.

Cauze

Vaginoza bacteriană apare atunci când nivelul de bacterii „bune” din vagin scade brusc. Acest lucru permite bacteriilor „rele” să se dezvolte excesiv. Principala bacterie „bună”, numită lactobacillus, face ca vaginul să fie ușor acid, astfel încât bacteriile „rele” să nu se poată dezvolta excesiv.

Actul sexual poate instiga VB prin introducerea unor cantități noi sau excesive de bacterii în vagin.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale VB includ:

  • Contact sexual fără prezervativ
  • Parteneri sexuali multipli
  • Parteneri sexuali noi
  • Jucării sexuale partajate
  • Dusul
  • Băi cu bule
  • Deodorante vaginale
  • Fumatul
  • Dispozitive intrauterine (DIU)

Se crede, de asemenea, că genetica joacă un rol, fie prin promovarea inflamației, fie prin producerea inadecvată de lactobacili.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Diagnostic

Deoarece vaginoza bacteriană nu este cauzată de un singur agent, diagnosticul se bazează în mare parte pe o analiză a istoricului medical și a simptomelor dumneavoastră, precum și pe diverse teste și proceduri de laborator.

Acestea includ:

  • Un examen pelvian
  • Un test de pH pentru a verifica aciditatea vaginală
  • O evaluare microscopică a fluidelor vaginale

Examenul microscopic va căuta „celule indiciale” (adică celule vaginale împânzite de bacterii). De asemenea, se va folosi colorația Agram pentru a diferenția bacteriile „bune” de cele „rele”, permițând laboratorului să verifice dacă există dezechilibre în flora vaginală.

Pot fi efectuate teste suplimentare pentru a exclude alte cauze posibile, cum ar fi o infecție cu drojdie sau herpes genital.

Optiuni de tratament pentru vaginoza bacteriana

Un tratament baza de prescriptie medicala poate elimina simptomele afectiunii in 2 – 3 zile. Medicul specialist poate prescrie un antibiotic oral sau vaginal, cum ar fi clindamicina, metronidazolul sau tinidazolul .

Atentie! Este deosebit de important ca femeile insarcinate cu simptome de vaginoza bacteriana sa fie tratate pentru a ajuta la scaderea riscului de nastere prematura sau greutate mica la nastere.

Pe durata tratamentului pana la trei zile de la incetarea tratamentului nu este indicat consumul de alcool și utilizarea de prezervativele din latex.

In general, nu este necesar sa se trateze partenerul sexual masculin al unei femei infectate, dar vaginita bacteriana se poate raspandi intre partenerii sexuali de sex feminin. Partenerii de sex feminin ar trebui sa solicite testarea si ar putea avea nevoie de tratament.

Oprirea precoce a tratamentului poate creste riscul de recurenta.

Este posibil ca vaginita bacteriana sa reapara in termen de trei pana la 12 luni, in ciuda tratamentului. Daca simptomele reapar la scurt timp dupa tratament, discuta cu medicul despre alte tipuri de tratamente

Remedii naturiste

Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca un tratament naturist nu inlocuieste medicatia corespunzatoare.

Schimbari de dieta si nutritie impreuna cu unele remedii naturiste pot contribui la ameliorarea simptomelor asociate cu vaginoza bacteriana:

  • Terapia de colonizare cu lactobacillus – incearca sa creasca numarul de bacterii bune in vagin si restabilirea unui mediu echilibrat prin consumul de anumite tipuri de iaurturi sau alte alimente care contin lactobacili.
  • Probiotice – probioticele sunt bacterii bune. Aportul de suplimente de probiotice poate ajuta la introducerea bacterii sanatoase in organism. Daca suferi de vaginoza bacteriana, aportul zilnic de probiotice poate ajuta la ameliorarea simptomelor si la prevenirea reaparitiei infectiei.
  • Usturoi – usturoiul are proprietati antibacteriene puternice si a fost mult timp folosit pentru a ameliora simptomele vaginozei bacteriene. Usturoiul se consuma doar pe cale orala! Atentie! Usturoiul poate produce arsuri daca este introdus in vagin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel