Sari la conținut

Avertismentul medicilor: o boală cu transmitere sexuală, mult mai frecventă decât chlamydia, crește riscul de apariție a cancerului

Analize sange
sursa foto: arhiva doctorulzilei
anliza de sange care detecteaza o boala psihică

Din cuprinsul articolului

Cercetătorii au avertizat că trichomonaza, cunoscută și sub numele de Trich, o ITS (infecție cu transmitere sexuală) incredibil de comună, dar puțin cunoscută, poate crește riscul de cancer de col uterin la femei de cinci ori.

O ITS aproape nemaiauzită ar putea crește riscul de cancer de col uterin de cinci ori, au avertizat cercetătorii.

Trichomonaza, cunoscută și sub numele de Trich, este o ITS incredibil de comună, dar puțin cunoscută, care poate crește riscul de cancer de col uterin la femei.

Acest lucru se datorează faptului că de obicei nu este detectat, deoarece majoritatea cazurilor sunt asimptomatice. Cu toate acestea, poate provoca scurgeri din organele genitale, precum și durere în timpul urinării.

Un expert în sănătatea femeilor a susținut că Trich dăunează țesutului cervical, făcându-l un „mediu favorabil” pentru HPV – care este responsabil pentru 99% din cazurile de boală.

În urma unei analize care a implicat aproape o jumătate de milion de femei, cele infectate cu parazitul aveau, de asemenea, cu 80% mai multe șanse de a avea HPV, au descoperit oamenii de știință, potrivit The Mirror.

Trich este, de asemenea, mai răspândit decât chlamydia și gonoreea în unele părți ale lumii. De fapt, în fiecare an, infectează aproximativ 180 de milioane de oameni la nivel global.

Experții maghiari au analizat mostre prelevate de la peste 473.000 de femei în ultimii 15 ani. Proiectul – în care constatările au fost publicate în Jurnalul Internațional de Ginecologie și Obstetrică – se spune că este primul de acest gen.

Cercetarea s-a întins pe patru continente, iar rezultatele au arătat că 8.518 dintre femei – aproximativ 1,8 la sută – aveau Trich.

Oamenii de știință au descoperit că femeile cu Trich aveau cu 79% mai multe șanse de a avea și papilomavirus uman (HPV), comparativ cu cele care nu au avut.

Cercetătorul principal, Dr. Balázs Hamar, expert în obstetrică și ginecologie la Universitatea Semmelweis din Budapesta, a declarat: „Acest lucru se datorează faptului că infecția provoacă inflamația și desprinderea epiteliului/cervixului cervical, oferind un mediu favorabil pentru agenți patogeni precum HPV”.

ITS este dificil de diagnosticat deoarece simptomele sale pot fi atât de subtile sau chiar inexistente la unele persoane.

Dar oamenii de știință din SUA au dezvoltat recent un test ieftin și ușor de utilizat, care poate ajuta la detectarea infecției.

Trich este transmis în principal între oameni prin sex neprotejat sau prin partajarea jucăriilor sexuale.

Și dacă este diagnosticat, pacienților li se prescriu, de obicei, antibiotice care elimină rapid infecția.

Potrivit National Institute for Health and Care Excellence, aproximativ 6.000 de cazuri de Trich sunt diagnosticate în Marea Britanie în fiecare an, peste 90% dintre acestea fiind la femei.

Aproximativ 850 de femei din Marea Britanie mor de cancer de col uterin în fiecare an.

Care sunt simptomele trichomonazei?

Trichomonaza este o BTS foarte frecventă cauzată de infecția cu Trichomonas vaginalis (un parazit protozoar). Deși simptomele variază, majoritatea persoanelor care au Trich nu își pot da seama că o au.

Și simptomele care se prezintă sunt similare cu cele ale altor ITS.

Pentru femei, acestea pot fi:

  • Secreții vaginale anormale care pot fi groase, subțiri sau spumoase și de culoare galben-verde.
  • Produce mai multă descărcare decât în mod normal, care poate avea și un miros neplăcut de pește.
  • Durere, umflare și mâncărime în jurul vaginului – uneori și interiorul coapselor pot apărea mâncărimi.
  • Durere sau disconfort în timpul urinării și a actului sexual

Simptome pentru bărbați:

  • Durere la urinare sau în timpul ejaculării.
  • Necesitatea de a urina mai des decât de obicei.
  • Secreții subțiri, albe, din penis.
  • Durere, umflare și roșeață în jurul capului penisului sau al preputului.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel