Sari la conținut

Val de sinucideri în România în doar 24 de ore. Explicația psihologilor pentru gesturile fără precedent

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lumină, întru iertarea păcatelor

România a fost zguduită în ultimele zile de un val de sinucideri, unele cazuri cu adevărat tulburătoare. Cauzele care stau la baza acestui gest necugetat este depresia.

Primul caz de sinucidere a fost cel a unei mame care a decis să se arunce de la etajul 10 a unui bloc, alături de copii ei în vârstă de 2 și 6 ani. Din păcate, medicii nu au reușit să îi salveze. Poliția a deschis o anchetă. Tatăl copiilor este plecat din țară, iar în acest an, cuplul ar fi trebuit să se recăsătorească.

Tot în Timișoara, a avut loc și o dublă sinnucidere. Un preot a ales să își pună capăt zilelor alături de aleasa inimii, chiar în casa parohală, unde locuiau de câțiva ani. Vecinii au alertat autoritățile care au găsit un bilet de adio prin care preotul ai soția acestuia își explicau fapta.

Citeste si:

Alte două sinucideri au avut loc aseară. Două femei, de 35 respectiv 38 de ani, s-au aruncat în gol de la înălţime, în alte două oraşe din ţară.

Ieri, doi soţi din Harghita au fost găsiţi împuşcaţi, iar alt cuplu a fost găsit fără viaţă într-un apartament din Bucureşti. Autorităţile spun că în ambele cazuri a fost vorba despre crimă urmată de sinucidere.

Psihologul Ligia Moise a explicat faptele care au stat la baza acestor gesturi

„Explicația este aceea a unei suferințe, de cele mai multe ori tăcute, neexprimate, cu care oamenii cred că pot să facă față, și la un moment dat sunt copleșiți. Ori că sunt copleșiți de o tristețe foarte mare, căreia noi îi spunem depresie, sau de o anxietate generalizată, și trec dintr-un atac de panică în altul și sunt într-o permanentă stare anxioasă, la un moment dat dorința lor este să scape de această suferință.

Oamenii care comit actul de suicid, sunt oameni care nu își doresc să moară, ci să nu mai sufere. Și pentru că li s-a îngustat mult câmpul conștiinței, nu mai văd altă ieșire din situația aceea decât comițând acest act.

Nu întotdeauna ne putem noi da seama ce se întâmplă cu ei, și toată lumea nu știe și nu are ușurința cu care să se adreseze unui specialist. România are specialiști buni, pshihologi și psihiatri, care pot fi de folos oamenilor aflați în situații limită, și atunci ar trebui să nu mai credem că întotdeauna putem să ieșim singuri.

Pe unii pandemia i-a prins într-un supraplin. Și nu mai aveau unde să se ducă. Au fost copleșiți de toate evenimentele din ultimii ani.

Aveți grijă de igienă dumneavoastră mentală. Să aduceți bunul și frumosul în viața voastră, ca să nu ajungeți neapărat să fiți într-o situație limită.

Dacă cumva vedeți pe cineva din jurul vostru care e apatic, și-a pierdut interesul pentru lucrurile care altădată îi făceau plăcere, doarme mai mult sau are insomnii, mănâncă mai mult sau a slăbit foarte mult în ultima vreme, nu mai dă randament la școală sau la serviciu, nu mai poate performa, toate acestea sunt semne care ne arată instalarea unei depresii sau unui sindrom anxios-depresiv. Spuneți-i. Faceți voi o programare la un psihiatru sau un psiholog. Și dacă nu vrea sau nu poate, luați-l de mâna și duceți-l”, a subliniat psihologul într-un interviu la Antena3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.