Sari la conținut

Val uriaș de alergii alimentare în rândul copiilor. Ce sunt obligate să facă spitalele și şcolile

Alergeni alimentari
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Boli declansate de alergia alimentara

Val uriaș de alergii alimentare în rândul copiilor. Ce sunt obligate să facă spitalele și şcolile

Alergia alimentara reprezinta o reacție exacerbată din partea sistemului imunitar la anumite proteine alimentare pe care le considera fi non-self (straine). Alergiile alimentare difera de intolerantele alimentare prin capacitatea lor de a evolua nefavorabil prin aparitia edemului glotic.

Potrivit statisticilor, un copil din patru suferă de alergii iar unu din 10 sau din 20, din cauza unor alergene alimentare. Foarte mulţi sunt alergici la alimente de bază, la nucifere, arahide, susan, peşte, fructe de mare, iar mai nou şi la unele seminţe şi fructe exotice.

Uneori, chiar numai de la miros le apar pete pe piele. Respiră greu şi şuierător, răguşesc, tuşesc, au manifestări severe gastrointestinale, li se umflă limba şi li se prăbuşeşte tensiunea.

Cei cu alergii severe sunt în pericol de moarte, dacă nu primesc rapid adrenalină. Iar problemele apar la orice vârstă.

De doi ani, o lege obligă şcolile, taberele şi spitalele să le asigure celor cu alergii hrană adaptată, dar normele de aplicare încă lipsesc. E nevoie de meniuri personalizate şi de reguli stricte pentru a evita contactul alergenic.

„Întâlnim la vârste foarte mici alergii alimentare de o severitate extremă. (…) Am întâlnit anafilaxii la vârste de câteva luni. S-au schimbat cu totul obiceiurile alimentare, cu impact şi asupra microbiotei intestinale. A apărut un nou val al alergiilor alimentare”, explică dr. Adriana Nicolae, medic primar alergolog, președinta Asociației Române de Educație în alergii. 

”Este momentul să ne unim forțele pentru binele copiilor care suferă de diverse boli alergice și al familiilor lor greu încercate de provocările zilnice și de povara economică semnificativă și să contribuim la îmbunătățirea calității vieții și integrarea lor în condiții de siguranță în societate”, spune dr. Adriana-Claudia Nicolae, medic primar alergolog, președinta AREA.

Astmul, afecțiune aflată în vârful topului bolilor cronice la copii, frecventă în rândul copiilor din România (1 din 5 copii, conform Societății de Alergologie şi Imunologie Clinică suferă de astm) este celebrat anual, la nivel mondial, în prima săptămână a lunii mai.

Cu această ocazie, Asociația Română de Educație în Alergii, care militează pentru creșterea conștientizării populației asupra alergiilor, alături de Asociația ”Din grija pentru copii”, care are în portofoliu multiple acțiuni educative în domeniul sănătății copiilor, dedică acestei afecțiuni un eveniment de informare și conștientizare, potrivit stiri.tvr.ro.

DESPRE PROIECTUL ”GUSTOS ȘI SĂNĂTOS ÎN FARFURIA DE SPITAL

”Există studii care arată că echilibrul emoțional și confortul fizic și psihic atunci când treci printr-o boală grăbesc recuperarea și vindecarea. În cazul copiilor este și mai evident aceste fapt.

De aceea, spitalizarea este un subiect greu pentru părinți și copii deopotrivă, cu precădere pentru copiii care suferă de alergii alimentare și pentru părinții acestora. Pentru că, de cele mai multe ori, condițiile din spital sunt de slabă calitate. Printre ele, mâncarea – una dintre cele mai mari ”dureri”.

„Din grijă pentru copii, cu gândul la bunăstarea lor fizică și emoțională, ne dorim să aducem o schimbare în bucătăriile spitalelor de pediatrie. Să presărăm culoare și gust în meniurile din spital, pe de o parte, siguranță alimentară pentru copiii care suferă de alergii pe de altă parte, astfel încât chiar și micii mofturoși, dar mai ales copiii cu patologie alimentară să fie hrăniți corespunzător.” – arată inițiatorii, într-un comunicat de presă.

„Gustos și sănătos în farfuria din spital” este un proiect-pilot care va fi desfășurat într-un spital de pediatrie din București care deservește anual mii de copii.

Toate fondurile strânse în cadrul evenimentului vor fi direcționate către proiectul inițiat de Asociația „Din grijă pentru copii” în colaborare cu AREA – Asociația Română de Educație în Alergii. Vor fi realizate cursuri tehnice de gătit, sesiuni de consiliere în dietetică și nutriție, utilare cu aparatură de specialitate, etichetarea preparatelor și schimbarea modului de transportare a porțiilor de mâncare în salon, suplimentarea costului meniului clasic cu ajutorul partenerilor.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel