Sari la conținut

Ce termen de valabilitate are un recipient din plastic? După cât timp devine periculos?

Recipientele de plastic sunt comode, dar nu trebuie să uităm că au un termen de valabilitate, chiar dacă acesta nu este scris ca pe un produs alimentar.

Timpul de folosire a caserolelor sau a altor cutii din plastic depinde de calitatea materialului din care sunt fabricate. Este greu totuşi să ne dăm seama care este bun şi care nu. Există, totuşi, un indiciu. Fiecare recipient are înscris pe spate un cod care arată perioada de timp în care este sigur pentru utilizare. Ideal este ca plasticul din care sunt fabricate cutiile de plastic să aibă la bază prolipropilenă.

Polipropilena este folosită pentru că este foarte durabilă şi rezistă şi rezistă la temperaturi foarte mari, potrivit Societăţii Americane a Chimiştilor. Este considerată ca fiind sigură pentru sănătate.

Deşi polipropilena este baza pentru plastic, în compoziţie mai intră şi alte substanţe care ajută la obţinerea diferitelor texturi şi a culorilor. Cea mai mare problemă este că noi nu avem cum să ştim care sunt aceşti aditivi pentru că niciun producător nu este obligat să menţioneze astfel de detalii pe cutii. Oricum, consumatorilor obişnuiţi le-ar fi greu să-şi dea seama dacă un anume mix de substanţe chimice este sigur sau nu pentru sănătate. Nici despre cele care nu au în compoziţie BPA şi ftalaţi despre care se ştie că sunt periculoşi nu se poate spune cu exactitate dacă prezintă sau nu riscuri pentru sănătate. Mai sunt o mulţime de alte substanţe despre care studii au arătat că pot duce la apariţia cancerului, bolilor de inimă, a afecţiunilor ficatului sau infertilitate, potrivit gustarte.ro.

Specialiştii spun că o caserolă de plastic poate fi folosită în siguranţă câteva luni, în funcţie de modul în care este întreţinută. Unii producători spun că recipientele lor pot fi utilizate şi 10 ani cu condiţia să fie respectate indicaţiile date de ei cu privire la folosire.

Un indiciu al faptului că trebuie să aruncaţi caseolele este decolorarea sau apariţia unor zgârieturi pe suprafaţa lor.

Timpul de folosire este dat de modul în care aveţi grijă de ele.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel