Sari la conținut

Valabilitate vaccin COVID. Furnizorii vor livra o cantitate mai mică de vaccin anti-COVID deoarece există riscul expirării. Care este termenul de valabilitate al vaccinului?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pandemia de coronavirus

Valabilitate vaccin COVID. Autoritățile din România au cerut furnizorilor să livreze o cantitate mai mică de vaccin anti-COVID, întrucât dozele au un termen de valabilitate limitat. Câte doze va primi România în perioada următoare și care este termenul de valabilitate al vaccinului?

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a declarat că în iunie România va primi doar 2,6 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID, cu 4,5 milioane de doze mai puțin decât trebuia să primească, deoarece există riscul ca vaccinul să expire.

Interesul pentru imunizare a scăzut treptat, motiv pentru care autoritățile încearcă să adapteze inculsiv numărul de doze pe care îl vom primi în perioada următoare.

Astfel, deși ar fi trebuit să primească 4 milioane de doze de la Pfizer în luna iunie, România a cerut să îi fie livrate doar 1,9 milioane. De asemenea, de la Moderna vor sosi 128 de mii de doze în loc de 835 de mii, iar de la AstraZeneca vor veni 167 de mii de doze.

De la Johnson&Johnson nu s-a cerut reducerea numărului de doze livrate, întrucât acest vaccin poate fi păstrat pentru 2 ani.

În total, România trebuia să primească în luna iunie 7.103.000 de doze și va primi doar 2.635.000.

Valabilitate vaccin COVID. Care este termenul?

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a dezvăluit care este termenul de valabilitate în funcție de vaccin.

„Valabilitatea în momentul de față știm că este de şase luni pentru vaccinul de la compania Pfizer-BioNTech în condițiile stocării la minus 80 de grade, pentru AstraZeneca, de asemenea, șase luni la o temperatură de plus 2, plus 8 grade, pentru compania Moderna 6 luni la stocare în condiții de minus 20 de grade și pentru vaccinul de la Johnson & Johnson 24 de luni, deci doi ani la minus 20 de grade, sau trei luni la 2-8 grade. Pentru noi este important, de pildă, Johnson & Johnson să fi stocat la minus 20 de grade și se trece pe lanțul de frig de 2-8 grade doar atunci când avem certitudinea că se consumă”, explică medicul, potrivit Rador.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel