Sari la conținut

Valeriu Gheorghiță: „Anticorpii neutralizanți apar într-un nivel mai redus după boala naturală”. Iată care sunt beneficiile vaccinării

Campania de vaccinare anti-COVID a recunoscut un adevărat succes, cu aproximativ 7 milioane de persoane imunizate. Dintre acestea, 4 milioane au primit cel puțin o doză, iar 3 milioane sunt vaccinate complet, cu ambele doze. Acest lucru oferă speranță către revenirea la normalitate, întrucât anticorpii neutralizanți obținuți după imunizarea artificială sunt mult mai eficienți, potrivit specialiștilor.

Imunitatea anti-COVID se poate dobândi prin două metode: infectarea naturală, respectiv recuperare și imunizarea artificială, prin vaccin. Specialiștii consideră că vaccinul anti-COVID este mult mai eficient și oferă o protecție mai mare, datorită nivelului ridicat de anticorpi necesari împotriva virusului.

Pe de altă parte, trecea prin boală nu asigură un nivel ridicat de protecție. Cantitatea anticorpilor scade treptat și oferă protecție pe termen scurt, lăsând organismul vulnerabil în fața unei reinfectări. De asemenea, boala poate lăsa sechele la nivelul corpului, după care majoritatea oamenilor nu se vindecă în mod corespunzător sau procesul de recuperare este unul îndelungat.

Citeste si:

Anticorpii neutralizanți obținuți după vaccinare sunt mai eficienți

În România s-au administrat până acum peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Mai mult de 4 milioane de oameni au primit cel puțin o doză, iar dintre aceștia 3 milioane au ambele doze administrate. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, consideră că este puțin probabil ca în România să se ajungă la 5 milioane de persoane vaccinate până la 31 mai, așa cum își propusese autoritățile.

El anticipează însă că acest obiectiv va fi atins cu siguranță în prima parte a lunii iunie, pentru că vaccinarea este mult mai importantă decât trecerea prin boală, a precizat Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

„Trecerea prin boală, pe de o parte, ne poate expune unei forme moderat severe sau chiar critice de îmbolnăvire. După vindecarea bolii sunt persoane care pot să rămână cu sechjele pe termen lung şi ceea ce se numeşte sindrom post-COVID în care multe persoane nu ajung să mai recupereze complet starea funcţională a organismului de dinainte de boală, iar anticorpii neutralizaţi, practic acea componentă din răspunsul imun care asigură protecţia faţă de infecţie, apar într-un /…/ mai mic la un nivel mai redus după boala naturală, comparativ cu vaccinarea”, explică Valeriu Gheorghiță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.