Sari la conținut

Valeriu Gheorghiță – anunț de ultimă oră privind evoluția tulpinei Delta în România

Valeriu Gheorghiță tocmai a încheiat o conferință de presă unde a comunicat ultimele date oficiale privind evoluția tulpinei Delta în țara noastră. Coordonatorul campaniei de vaccinare precizează că 81,5% dintre noile cazuri de infectare cu coronavirus (indiferent de tulpină) se înregistrează la persoanele nevaccinate. Totodată, 93% dintre noile decese înregistrate sunt la persoane nevaccinate.

Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță: 

  • Analiza pe grupe de vârstă arată o tendință de creștere a numărului de infectări în mod deosebit, mult mai accentuată, pe categoriile de vârstă mai tinere, sub 40 de ani, comparativ cu cei peste 40 de ani.
  • De asemenea se observă o scădere a mediei de vârstă la persoanele confirmate pozitiv, la 43 de ani, comparativ cu 48 de ani în perioada anterioară.
  • Și în ceea ce privește decesele tendința este de scădere a mediei de vârstă, la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani în perioada anterioară.
  • Din acest punct de vedere, mesajul nostru este foarte clar, accelerarea și creșterea ritmului de vaccinare pentru că în felul acesta putem evita decesele.
  • Referitor la varianta Delta, conform INSP, până la data de 8 august sunt înregistrate 313 cazuri, cu 51 de cazuri mai multe decât săptămâna precedentă. Dintre aceste cazuri, peste 80% au apărut la persoane nevaccinate. S-au înregistrat în total 19 decese, dintre care unul singur la o persoană vaccinată cu schemă completă.
  • Vaccinarea cu schemă completă își menține eficiența la peste 90% pentru prevenirea spitalizărilor și deceselor.
  • Dintre cele 53 de teste de secvențiere efectuate săptămâna trecută (2-8 august), 51 au ieșit pozitive pentru varianta Delta, ceea ce înseamnă peste 96% pondere de pozitivare, în condițiile în care săptămâna trecută vorbeam de 89%.
  • Ponderea cumulată a variantei Delta din totalul variantelor de îngrijorare a crescut la 15,3% la acest moment.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.