Sari la conținut

Valeriu Gheorghiță, declarații de la Vama Veche: „Oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie/ Varianta Delta are tendinţa de a deveni dominantă”

Valeriu Gheorghiță, declarații de la Vama Veche: „Oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie/ Varianta Delta are tendinţa de a deveni dominantă”.

Aflat la Vama Veche, unde participă la o acțiune de vaccinare anti-covid, șeful campaniei de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță, a făcut o serie de declarații. Acesta a precizat că, deși „este foarte bine ca oamenii să se bucure, să îşi încarce bateriile”, turiștii trebuie să respecte măsurile de protecție sanitară, chiar și atunci când sunt în vacanță, pe plajă.

„Oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie”

„Se extinde foarte uşor acolo unde numărul de persoane este foarte mare, unde nu se respectă măsurile de prevenţie, unde aglomeraţia este la ea acasă. Litoralul este o zonă în care oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie, este o realitate, este evident acest lucru şi tocmai de aceea atragem atenţia să fim vigilenţi pentru a preveni eventualele îmbolnăviri din perioada următoare.

E perioada de concedii, toată lumea a aşteptat această etapă de relaxare. Este foarte bine ca oamenii să se bucure, să îşi încarce bateriile, însă trebuie să nu uităm că pandemia nu a trecut din păcate. Cred că avem maturitatea necesară încât să înţelegem că lucrurile nu pot evolua într-o direcţie bună fără să ne implicăm cu toţii în acest sens, tocmai de aceea atragem atenţia asupra respectării măsurilor de prevenţie şi asupra vaccinării”, a declarat Gheorghiță, potrivit TVR.

Ar putea fi o imagine cu 9 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

„Procentul cazurilor generate de varianta Delta a crescut de nouă ori, în ultimile două săptămâni”

Șeful CNCAV a subliniat că „suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară”. De asemenea, Gheorghiță a mai spus că procentul cazurilor generate de varianta Delta a crescut de nouă ori, în ultimile două săptămâni.

„În ultimele nouă săptămâni, procentul cazurilor generate de varianta Delta din totalul celor care au fost cauzate de variante virale de îngrijorare a crescut de nouă ori, ceea ce este un lucru extrem de important şi avem nevoie de această supraveghere epidemiologică prin secvenţiere.

Doar în săptămâna 30, procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru varianta delta a fost de 89% din totalul secvenţierilor efectuate în săptămâna respectivă. Ne arată că avem aproximativ 35% din cazurile confirmate cu varianta delta care nu au legătură epidemiologică. Ca atare, acestea sunt cazuri cu transmitere comunitară

Suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară, lucru care dacă nu facem la acest moment ceva suplimentar, la respectarea măsurilor de prevenţie şi vaccinare, e foarte proababil ca în perioada următoare să înregistrăm o creştere a numărului de cazuri”, a explicat dr. Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță: „Persoanele care sunt neimunizate au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare”

În final, Valeriu Gheorghiță  a avertizat că varianta Delta are tendinţa de a deveni dominantă în România și a subliniat, iarăși, necesitatea vaccinării anti-covid.

„Are tendinţa de a deveni dominantă şi în România şi alternativa de testare periodică, să fim serioşi, nu este una care să ne ferească faţă de posibilitatea de a ne îmbolnăvi.

Vaccinurile actuale, cu schema completă, aduc beneficii importante, beneficii de peste 90% în ceea ce priveşte riscul de spitalizare, riscul de evoluţie către o formă gravă de boală şi riscul de evoluţie către deces.

E foarte important să înţelegem beneficiile vaccinării şi să alegem să ne vaccinăm acum. Altfel, persoanele care sunt neimunizate, care nu au istoric de trecere prin boală, care nu s-au vaccinat au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare când estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută şi în mod deosebit, aceasta fiind legată de varianta delta”, a mai precizat dr. Gheorghiţă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel