miercuri, septembrie 22, 2021

Valeriu Gheorghiță, despre evoluţia epidemiologică în România: „Este perioadă de acalmie dintre valuri”. De ce nu mai crește imunitatea colectivă?

Valeriu Gheorghiţă a dezvăluit că la acest moment ne

aflăm într-o perioadă de acalmie, între valurile pandemiei de coronavirus, dar că avem şi un număr important de persoane care s-au vaccinat deja cu cel puţin o doză.

Valeriu Gheorghiță, despre evoluţia epidemiologică în România

„Eu cred că atunci când vorbim de măsuri de relaxare trebuie să ne uităm la mai multe criterii, nu doar la procentul de persoane vaccinate. Cel mai important lucru este legat de evoluţia epidemiologică.

Din fericire, evoluţia epidemiologică în România este una foarte bună. Suntem într-un scenariu verde. Chiar Centrul European de Control al Bolilor ne situează

pe harta Europei din acest punct de vedere ca fiind într-o situaţie foarte bună din punct de vedere epidemiologic”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, potrivit B1TV.

De ce nu mai crește imunitatea colectivă?

Potrivit șefului Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2(CNCAV), peste 4,6 milioane de români au fost vacinaţi cu cel puţin o doză anti-covid.

„Pe de o parte, trebuie să recunoaştem, este evoluţia naturală, firească a pandemiei de a reduce nivelul circulaţiei virusului în această perioadă. Este perioadă de acalmie dintre valuri. Pe de

altă parte, avem, totuşi, un număr important, 4.650.000 de persoane, care au primit cel puţin o doză de vaccin. Aproape 4,4 milioane de persoane sunt complet imunizate în acest moment.

Și, sigur, avem cu precădere persoane imunizate în mediul urban, acolo unde interacţiunea fizică dintre oameni este mai mare, mult mai mare comparativ cu ce se întâmplă în rural. Caracteristicile demografice ale populaţiei noastre, peste 50% populaţie, în mediul rural, care este răspândită pe o arie geografică mare, care nu interacţionează foarte mult, are o mobilitate redusă.

Toate aceste lucruri fac şi au

făcut posibil ca, asigurând un procent de vaccinare de 30%, 35%, chiar 40% şi peste, cum e în Municipiul Bucureşti, să avem un control bun din punct de vedere epidemiologic acolo unde se generau marea majoritate a cazurilor”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Șeful CNCAV admite că, în condițiile în care puțină lume se vaccinează, iar numărul infectărilor este mic, imunitatea de masă nu mai crește.

„Nu e mai bine, nu a mai crescut din două motive: nu am mai înregistrat un număr important de cazuri ca să putem, iarăși, estima, că un procent mare de populație trece prin boală și devine imunizată ca urmare a infecției

naturale, practic scăderea infecțiilor în rândul populației scade și imunizarea pe cale naturală.

Pe de altă parte, și ritmul de vaccinare a încetinit. Probabil este undeva de 40-50%, depinde și de regiunea geografică, depinde de un județ la altul”, a declarat Gheorghiță, potrivit europafm.ro.

Ultimele stiri