Sari la conținut

Vapatul poate ajuta femeile însărcinate să renunțe la fumat. E mai bun decât plasturii cu nicotină, spun oamenii de știință

Femeie care vapează
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Este adevărat că vapatul ar putea aduce beneficii anumitor femei care doresc să aibă un copil? Un nou studiu descoperă că țigările electronice sau vaporizatoarele sunt mai eficiente în a ajuta gravidele să renunțe la fumat, în comparație cu utilizarea plasturilor cu nicotină.

Oamenii de știință de la Universitatea Queen Mary din Londra au arătat, de asemenea, că fumatul țigărilor tradiționale în loc de țigări electronice ar putea crește riscul de a naște un copil subponderal – o afecțiune asociată cu complicații viitoare de sănătate.

Vapatul poate ajuta femeile însărcinate să renunțe la fumat

În prezent, majoritatea serviciilor de renunțare la fumat recomandă plasturi cu nicotină pentru viitoarele mame care fumează. Cu toate acestea, studiul a constatat că atât țigările electronice, cât și plasturii sunt la fel de sigure. Diferența semnificativă a fost o incidență mai mică a copiilor cu greutate mică la naștere (sub 2.500 de grame) în rândul utilizatorilor de țigări electronice în comparație cu cei care folosesc plasturi.

Cercetătorii cred că acest rezultat se poate datora faptului că țigările electronice au avut mai mult succes în a ajuta femeile să renunțe complet la fumat. Până la sfârșitul sarcinii, aproape de două ori mai multe femei au raportat că s-au lăsat de fumat folosind țigări electronice, comparativ cu cele care au folosit plasturi cu nicotină.

Interesant este că unele femei au ales să se lase de fumat folosind produse pe care oamenii de știință nu le-au atribuit. În cele mai multe dintre aceste cazuri, femeilor li s-au oferit plasturi, dar au căutat țigări electronice în mod independent.

Țigările electronice par mai eficiente decât plasturii cu nicotină în a ajuta femeile însărcinate să renunțe la fumat și, din această cauză, par să conducă, de asemenea, la rezultate mai bune la sarcină”, spune profesorul Peter Hajek de la Universitatea Queen Mary într-un comunicat de presă.

„Sfaturile bazate pe dovezi pentru fumători includ deja, printre alte opțiuni, o recomandare de a trece de la fumat la țigări electronice. O astfel de recomandare poate fi extinsă acum și la fumătoarele care sunt însărcinate.”

Țigările electronice sunt mai bune decât plasturii cu nicotină

Impactul nicotinei asupra sugarilor rămâne incert. The National Institute of Health and Care Excellence (NICE) postulează că riscurile primare pentru sănătate sunt cauzate de toxinele din țigări, altele decât nicotina.

Prin urmare, NICE recomandă suport comportamental și terapie de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturi, gumă și spray pentru gură. Un avantaj unic al țigărilor electronice față de gumă și plasturi este că viitoarele mame își pot alege puterea și aroma preferate, ceea ce poate facilita tranziția către un stil de viață fără fumat, potrivit echipei.

Cercetătorii presupun că varietatea de opțiuni disponibile cu țigările electronice ar putea explica de ce s-a dovedit anterior a fi o terapie de înlocuire a nicotinei mai eficientă pentru persoanele care nu sunt însărcinate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel