vineri, martie 24, 2023

Vara nu este doar veselie, soare, bălăceală și vacanță. Este și sezonul în care ne putem alege cu câteva probleme serioase de sănătate.

Pielea este prima „victimă” a soarelui, iar până la arsuri, poate suferi reacții alergice, fără nicio legătură cu intensitatea razelor ultraviolete.  „Pot fi prevenite prin expunere progresivă la soare”, este îndemnul dat de conf. dr. Cătălin Popescu, medic dermatolog.

Te-ar mai interesa: 10 alimente care scad nivelul de zahăr din sânge...

Pe locul doi ca incidență sunt micozele cutanate, spune acesta, încurajate de mediul cald și umed de pe piele: „Una dintre cele mai frecvente micoze este pitiriazisul versicolor. Este produsă de fungi pe care-i avem cu toții pe piele. Leziunile de pitiriazis apar pe trunchi, sub forma unor pete bej, roze sau albe. Nu au decât importanță estetică și dispar cu antimicotice topice (ex: clotrimazol)”, adaugă dermatologul.

Ceva mai rare sunt fotodermatozele  produse de contactul pielii cu unele plante. Se manifestă printr-o reacție inflamatorie cu pete roșii, vezicule sau chiar bule (bășici) și sunt însoțite de mâncărimi.

Te-ar mai interesa: Institutul Ana Aslan dezvăluie secretul longevităț...

Trei soluții pentru a elimina din riscuri

  • spălați mâinile după frecventarea locurilor publice (școală, piață, bancă etc)
  • purtați în permanență a unui flacon cu dezinfectant de mâini
  • folosiți ochelari de soare și de înot (la piscină)

Otită de la aer condiționat

Aerul condiționat și apa din piscine sunt de asemenea factori favorizanți ai otitei, o infecție a urechii cauzată de bacterii și care poate avea o serie de simptome precum durere, febră, scăderea auzului, supurații purulente etc.

„Trebuie evitată pătrunderea apei, săpun, șampon sau cu apei cu clor în ureche prin purtarea unor dopuri speciale sau vată înmuiată în ulei alimentar ori cremă. În plus, curenții reci ai aerului condiționat pot declanșa apariția otitei”, explică Elena Lățcan, medic primar ORL. Potrivit acesteia, prevenția include controlul ORL de două ori pe an, dar și înlăturarea, chiar prin tratament chirurgical a cauzelor favorizante din jur: amigdalele, deviația de sept nazal, rinita alergică,sinuzita, polipoza nazală, dopurile de ceară etc. În general, otitele necesită tratament cu antibiotice, de minimum zece zile.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să mănânci de Buna Vestire ca să îți me...

Apa din piscine irită ochii și îi face vulnerabili

Pe lista organelor afectate de anotimpul cald se numără și ochii, predispuși în această perioadă la conjunctivite, infecții cu bacterii sau ciuperci din apă.  „Mai ales apa din piscine sau ștranduri care conține multe chimicale menite să curețe apa, dar care pot irita ochii, lăsându-i vulnerabili la alte microorganisme prezente în aer și în praf”, arată Dana Boiciuc, optometrist în București.

Te-ar mai interesa: Nu mai consuma aceste alimente! Sporesc inflamația...

Statul prelungit în soare, spune dumneaei, are aceleași efecte devastatoare asupra ochilor ca și asupra pielii: „Expunerea la nivele ridicate de ultraviolete sau pe mai multe ore, duce la fotokeratită, o inflamare dureroasă a corneei cu scăderea vederii timp de 24-48 de ore”.

Aspectul de ochi roșu, senzația de uscăciune și chiar arsură apar cel mai adesea din cauza aerului condiționat. „Sindromul ochiului uscat poate reprezenta o iritare continuă sau o inflamare a țesuturilor oculare. Rezolvarea este simplă: un umidificator în încăperea cu aer condiționat. Pentru ochi, se recomandă uneori lacrimi artificiale care să completeze cantitatea redusă de lacrimi proprii și să lubrifieze zona”, este sfatul specialistului.

Te-ar mai interesa: Fostul rector al UMF Cluj şi mai multe cadre didac...

Fără un tratament prescris de medic, conjuctivita poate degenera în ulcer corneal și poate duce la pierderi semnificative de vedere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private