vineri, martie 24, 2023

Este vară, sezonul în care ne apucăm de treabă – vrem să arătăm mai bine, să avem un stil de viață mai sănătos, să facem mai multă mișcare. Totul pornește de la o alimentație corectă, echilibrată, care să asigure organismului aportul de nutrienți de care are nevoie.

Acum este momentul ideal pentru detoxifierea organismului!

Trebuie să renunțăm la vechile obiceiuri de alimentație, încărcate caloric, consistente și să alegem în schimb o dietă asortată anotimpului. Bogată în fructe și legume, în combinație cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate și carne alba slabă, preferabil pește sau fructe de mare.” explică Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Te-ar mai interesa: Medic: Cele mai bune și „cele mai proaste...

Concret, trebuie să profităm la maximum de:

– proteinele animale ușor digerabile: carne albă (pui/ curcan, pește slab sau gras oceanic), ou, lapte și derivate de lapte (brânzeturi până spre maxim  18-20% grăsime, de vacă sau capră);

– legumele și fructele proaspete, de sezon (care asigură un aport maxim de nutrienți specifici);

– cerealele și semințele (de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac, goji);

– oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);

– pseudocerealele: mei, quinoa, hrișcă, cuș-cuș;

– leguminoasele: năut, linte, mazăre, fasole boabe.

Te-ar mai interesa: Atenție! Riști închisoare dacă mai rupi aceste PLA...

În afara de ceea ce mâncăm, este foarte important să știm cum să mâncăm și să ținem cont de combinațiile alimentare corecte:

  • fructele se pot combina optim cu cerealele și oleaginoasele, eventual lactate ușoare tip iaurt, sana, kefir;
  • carnea, peștele, brânzeturile și ouăle se pot asocia energetic și nutritiv optim cu legumele cât mai puțin procesate termic și mai dietetice (wok, grătar, salate, abur rapid);
  • proteinele vegetale din leguminoase (năut, linte, mazăre, fasole), precum și cerealele integrale tip paste sau orez se combină corect tot cu legumele.

Este important să evităm:

– grăsimile animale (carnea grasă roșie – porc, vită, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, untul sau smântâna integrale, brânzeturile foarte grase – oaie/ bivoliță, prăjelile – tip mici, cârnați, chiftele, șnițele, produsele tip fast-food);

Te-ar mai interesa: Atenţie la ce veţi cumpăra din magazine! Produse c...

– glucidele rafinate, derivate de zahăr și făină albă (prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogoși etc);

– băuturile energizante consumate în exces: carbogazoase, ce conțin cofeină, cafeaua și ceaiul verde în cantitate mare, iar alcool cu moderație.

În același timp trebuie să acordăm mare atenție hidratării, mai ales în zilele caniculare. Vara organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de 2 l de lichide/ zi, preferabil din apă (plată sau minerală, carbogazoasă) și ceaiuri neîndulcite sau slab îndulcite. Aceste lichide trebuie consumate ideal la temperatura camerei, nu foarte reci, pentru a nu produce agresiune termică suplimentară organismului care încercă să se adapteze la temperaturile ridicate din atmosferă.

Te-ar mai interesa: Nu mai consuma aceste alimente! Sporesc inflamația...

În cazul expunerii directe la la temperaturi ridicate, de exemplu munca în aer liber, în plină caldură și soare, cu efort fizic mediu/ mare, se recomandă un aport de 200 – 300 ml de apă la fiecare 15 – 20 de minute de expunere.

În plus, dacă facem sport, trebuie să acordăm o atenție suplimentară capitolului hidratare:

Studiile au demonstrat că pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporală, prin deshidratare, pot duce la scăderi ale performanței sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apă este vital și depășește recomandarea standard, în condiții bazale, de minim 2 l de lichide/ zi.”, avertizează dr. Luminița Florea.

Te-ar mai interesa: Fostul rector al UMF Cluj şi mai multe cadre didac...

Pentru a evita și preveni riscurile deshidratării, practicanții sportului trebuie să monitorizeze frecvent semnalele din partea organismului, care pot anunța o eventuală deshidratare: lipsa de concentrare, oboseală, gura uscată, greață, dureri de cap, crampe musculare, amețeală, sete, urină puțină și închisă la culoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private