miercuri, iunie 29, 2022

Variola maimuței. Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, dr. Adrian Marinescu, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre evoluția virusului care sperie întreaga lume.

„Despre variola maimuţei vorbim din 1958. Şi de atunci încoace au fost mii de cazuri, mai ales în continentul african. În 1970 a fost primul caz la om, în Congo”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Te-ar mai interesa: Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a inf...

„În situaţia în care pacientul infectat are erupţia – în acel moment are riscul de a transmite. Ne vom aştepta ca în momentul în care cineva este infectat şi are un contact prelungit în familie să apară cazuri. (…)

Cetăţeanul nu trebuie să fie îngrijorat, trebuie să fie doar prudent. Lumea medicală şi autorităţile sanitare, şi vorbesc de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ar trebui să intre în alertă pentru că monitorizarea care va urma în viitorul apropiat e de făcut”, a spus medicul, luni seară, la Antena 3.


Simptome variola maimuței

Începe întâi cu o simptomatologie care seamănă cu gripa, declară dr. Adrian Marinescu. Pacientul face febră, are dureri musculare şi articulare, stare generală modificată şi simte oboseală. Apoi apare erupţia.

Te-ar mai interesa: Băutura aurie care scade glicemia! Este indicată a...

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, a spus medicul.

Peste 100 de cazuri confirmate sau suspectate

Agenţia Reuters transmite că până acum au fost raportate peste 100 de cazuri confirmate sau suspectate de variola maimuţei în aproape 20 de state, majoritatea în Europa.

Cu puţin timp în urmă Marea Britanie a raportat încă 36 de cazuri, numărul total ajungând la 56. Portugalia a ajuns astăzi la 37 de îmbolnăviri confirmate, iar regiunea Madrid la 34.

Te-ar mai interesa: Pericolul HIV: În lipsa unui set de programe relev...

Câteva cazuri sunt şi în Olanda, Austria, Elveţia, Scoţia, Danemarca şi Israelul au anunţat câte unul. Un caz neconfirmat este şi în Argentina. Cu cel puţin trei cazuri de îmbolnăvire, Germania a anunţat că astăzi va publica ghiduri de carantină pentru această boală.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private