Sari la conținut

Variola maimuței se extinde cu repeziciune în Europa. Să ne așteptăm la o nouă pandemie? Variola maimuță: Ce este acest nou virus și cât de grav este?

Europa a intrat în stare de alertă din cauza virusului care se extinde cu repeziciune. Să ne așteptăm la o nouă pandemie?

Autorităţile portugheze au identificat cinci pacienți infectați cu virusul care provoacă această boală, iar serviciile de sănătate din Spania au anunțat că au 8 cazuri suspecte. În doar o singură lună, Marea Britanie a ajuns la șapte cazuri de infectare. Și autorităţile din SUA au anunţat miercuri că au detectat un prim caz de variola maimuţei la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării).

Variola maimuță: Ce este boala și cât de gravă este?

Virusul variolei maimuțelor provoacă febră și o erupție cutanată și este de obicei transmis oamenilor de la animale sălbatice, dar și transmiterea umană este posibilă.

Ce este variola maimuțelor?

Variola maimuță este un virus de obicei ușor, care provoacă febră, precum și o erupție cutanată distinctă. Există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mai severă – cu o mortalitate de până la 10 la sută – și tulpina din Africa de Vest, care are o rată a mortalității de 1 la sută din cazuri. Infecțiile din Marea Britanie au fost raportate ca tulpina din Africa de Vest.

„Din punct de vedere istoric, au fost foarte puține cazuri exportate. S-a întâmplat doar de opt ori în trecut, înainte de acest an”, a spus dr. Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică internațională la London School of Hygiene and Tropical Medicine. El a adăugat că este „foarte neobișnuit”.

Cum se îmbolnăvește o persoană de variola maimuțelor?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul se transmite în principal la oameni de la animale sălbatice, cum ar fi rozătoarele și primatele, dar este posibilă și transmiterea de la om la om.

Transmiterea de la om la om are loc prin contactul cu leziuni, fluide corporale, picături respiratorii și materiale contaminate, cum ar fi așternutul. Consumul de carne gătită inadecvat și alte produse provenite de la animale infectate este, de asemenea, un posibil factor de risc, spune OMS.

De data aceasta, transmiterea îi derutează pe experții în sănătate, deoarece o serie de cazuri din Marea Britanie nu au nicio legătură cunoscută între ele. Prima persoană infectată raportată pe 6 mai a călătorit recent în Nigeria.

Ca atare, experții au avertizat cu privire la o transmitere mai largă dacă cazurile nu au fost raportate.

Alerta Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie a evidențiat, de asemenea, că cazurile recente au fost predominant în rândul bărbaților care s-au autoidentificat ca gay sau bisexuali și au sfătuit prudență.

„Observam transmiterea în rândul bărbaților care au contact intim  cu bărbați”, a spus directorul general adjunct al OMS, dr. Soce Fall, potrivit Aljazeera.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel