miercuri, decembrie 1, 2021

Cam una din zece persoane de peste 65 de ani suferă de o anumită formă de demenţă, a declarat preşedintele Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie, Gabriel Prada.

“Peste 65 de ani cam una

Te-ar mai interesa: Embolia pulmonară: primele semne de alarmă că un c...

din zece persoane suferă de o anumită formă de demenţă, ajungând ca la peste 85 de ani circa jumătate dintre persoanele vârstnice să sufere de o astfel de problemă”, a afirmat Prada, într-o conferinţă de presă.

El a spus că peste 17% din populaţie sunt persoane vârstnice.

În opinia sa, este foarte important să fie descoperite din timp aceste probleme, pentru a se putea interveni.

Gabriel Prada a arătat că este foarte importantă înfiinţarea reţelei de geriatrie la nivel naţional, pentru că aceasta va putea schimba modul de abordare a problematicii pacientului.

“Acum avem

Te-ar mai interesa: Ursula von der Leyen: „Este timpul să ne gândim la...

o abordare de tip pasiv. Sistemul de sănătate aşteaptă ca pacientul, când se simte rău între ghilimele, să se prezinte la consultul medical. Se pierd foarte mulţi pacienţi în faze incipiente de boală. Această reţea de geriatrie, cum a conceput-o şi doamna profesor Ana Aslan, avea rol profilactic în primul rând, adică să evalueze screening persoanele în vârstă pentru a identifica problemele, inclusiv cele legate de fragilitate, şi a sugera intervenţii într-o echipă multidisciplinară”, a susţinut Gabriel Prada.

Directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală, Ileana Mihaela Botezat Antonescu,

Te-ar mai interesa: Cu toții facem această greșeală! Cum se gătește co...

a spus că în România accesul la diagnostic în cazul persoanelor care sunt bănuite de a avea o deteriorare cognitivă este relativ facil.

“Din păcate, vă spun din experienţă personală, multe cazuri vin la prima diagnosticare pur şi simplu pentru a obţine certificatul de handicap, indemnizaţia de handicap. Familia solicită certificatul şi nu se preocupă de ce să mai facă, cum să mai abordeze, cum să fie consiliată. Accesul la diagnostic, accesul la tratament este facil, medicamentele sunt la preţuri mici, sunt compensate integral. Perioada post diagnostic – aici intervin dificultăţile”,

Te-ar mai interesa: Vaccinare obligatorie din februarie? O altă țară e...

a menţionat ea.

Potrivit acesteia, depresia ca tulburare psihică reprezintă un factor de vulnerabilitate pentru instalarea demenţei.

“Depistând, putem şi interveni probabil cu o anumită eficienţă”, a mai spus aceasta

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știe persoanele vaccinate cu Pfizer ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri