Sari la conținut

Vârsta maximă până la care poate trăi un om. Rezultat surprinzător al oamenilor de știință

Centenar
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Alimente consumate de centenari

Vârsta maximă până la care poate trăi un om. Oricine ajunge la vârsta de 80, 90 sau chiar 100 de ani este de obicei considerat a avea o viață lungă bună.

Dar, surprizător, conform oamenilor de știință, oamenii pot trăi mai mult decât atât.

Chiar și să ajungi la vârsta de 60 de ani este suficient pentru ca unele țări să înceapă să te îndepărteze spre definiția „pensionarului”. Deși, bineînțeles, există și o mulțime de așa-numiți „pensionari” vioi care explică foarte clar că nu au terminat încă timpul petrecut pe Pământ.

Vârsta maximă până la care poate trăi un om. Rezultat surprinzător al oamenilor de știință

Astfel de oameni de 80 și 90 de ani au mari speranțe, deoarece un studiu care a implicat mii de oameni a stabilit că viața poate continua mult peste 100 de ani.

Realizat de statisticieni de la universitățile Erasmus din Tilburg și Rotterdam, studiul a analizat vârsta la care au murit 75.000 de oameni din Țările de Jos în cei 30 de ani până în 2017.

În loc să se concentreze pe speranța de viață, cercetătorii au vrut să stabilească cât de mult ar putea trăi un singur individ atâta timp cât se îngrijește de el însuși și dacă viața acestor oameni nu a fost scurtată de o boală sau de altă circumstanță.

După ce s-au uitat la vârstele pe care le aveau oamenii din studiu la momentul morții lor, cercetătorii au stabilit că durata maximă de viață a unei persoane este de peste nouăzeci de ani.

Femeile pot trăi mai mult decât bărbații

Oamenii sunt capabili să trăiască mai mult decât atât, femeile având un ușor avantaj față de bărbați când vine vorba de durata de viață.

Cercetătorii au sugerat că este puțin probabil ca un om să trăiască peste 115 ani, cu o durată de viață maximă pentru o femeie de 115,7 ani, în timp ce bărbații s-au estimat că ating o vârstă maximă de 114,1 ani.

Comentând rezultatele, profesorul John Einmahl, unul dintre cei trei oameni de știință care au condus studiul, a declarat pentru AFP:

„În medie, oamenii trăiesc mai mult, dar cei mai în vârstă dintre noi nu au îmbătrânit în ultimii treizeci de ani. Cu siguranță există un fel de zid aici. Desigur, speranța medie de viață a crescut. Cu toate acestea, plafonul maxim în sine nu s-a schimbat.”

În ciuda constatărilor cercetătorilor, Einmahl a recunoscut că există cazuri de oameni care „încalcă norma” și trăiesc dincolo de aceste durate de viață maxime sugerate.

Chiar luna trecută, călugărița franceză sora André, cea mai în vârstă persoană până atunci, a murit la vârsta de 118 ani.

După moartea ei, Guinness World Records a numit-o pe Maria Branyas Morera, născută în SUA, cea mai în vârstă persoană din lume, la 115 ani. Morera locuiește în prezent într-un azil de bătrâni din Catalonia, Spania, dar s-a născut la San Francisco la 4 martie 1907.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: