Sari la conținut

Vaticanul refuză să binecuvânteze uniunile homosexuale. „Dumnezeu binecuvântează păcătosul, dar nu poate binecuvânta păcatul”

Vaticanul refuză să binecuvânteze uniunile homosexuale. „Dumnezeu binecuvântează păcătosul, dar nu poate binecuvânta păcatul”

Vaticanul a declarat luni că Biserica Catolică nu va binecuvânta uniunile homosexuale, într-o declarație combativă aprobată de Papa Francisc care amenință să lărgească prăpastia dintre biserică și o mare parte a comunității LGBTQ.

Reprezentanții Sfântului Scaun s-au referit la uniunile între persoane de același sex ca fiind drept o „alegere”, le-au descris ca fiind păcătoase . Aceștia au explicat într-o notă foarte lungă că aceste uniuni „nu pot fi recunoscute ca fiind ordonate în mod obiectiv” planurilor lui Dumnezeu. Poziția va dezamăgi cu siguranță milioane de catolici homosexuali și lesbieni din întreaga lume.

Vaticanul nu va binecuvânta uniunile homosexuale: „Dumnezeu binecuvântează păcătosul, dar nu poate binecuvânta păcatul”

„Binecuvântarea uniunilor homosexuale nu poate fi considerată licită. (…) Dar el nu binecuvântează și nu poate binecuvânta păcatul: binecuvântează pe omul păcătos, astfel încât să poată recunoaște că face parte din planul său de dragoste și să se permită să fie schimbat de el. ”, a scris în declarație biroul doctrinar superior al Vaticanului, Congregația pentru Doctrina Credinței.

Papa Francisc, care a fost adesea lăudat pentru tonul său primitor față de persoanele LGBTQ, atât în ​​interiorul, cât și în afara Bisericii, a aprobat nota. Decizia este un obstacol pentru catolicii care sperau că instituția își va moderniza abordarea față de homosexualitate.

Zeci de țări, inclusiv multe din vestul Europei, au legalizat căsătoriile între persoane de același sex, iar reticența Bisericii de a îmbrățișa persoanele LGBTQ deține de mult potențialul de a-l înstrăina de adepții mai tineri.

„Nu este licit să acordăm o binecuvântare relațiilor sau parteneriatelor, chiar și stabile, care implică activitate sexuală în afara căsătoriei, cum este cazul uniunilor dintre persoane de același sex”, se spune în comunicat.

Vaticanul susține că comentariile Papei cu privire la uniunile civile de același sex au fost scoase din context

Potrivit CNN, Vaticanul a ținut să precizeze că comentariile Papei asupra uniunilor civile de același sex au fost scoase din context. Declarația spune că homosexualii și lesbienele, ca indivizi, pot primi o binecuvântare dacă trăiesc conform învățăturii Bisericii.

Dar binecuvântarea uniunilor de același sex, a spus Vaticanul, ar trimite un semn că Biserica Catolică aprobă și încurajează „o alegere și un mod de viață care nu pot fi recunoscute ca fiind ordonate obiectiv planurilor revelate ale lui Dumnezeu”.

Declarația a fost emisă ca „răspuns” la întrebările pastorilor și credincioșilor cu privire la această întrebare. Într-un comentariu furnizat împreună cu declarația de luni, Vaticanul a insistat că „judecata negativă asupra binecuvântării uniunilor persoanelor de același sex nu implică o judecată asupra persoanelor”.

Decizia îi va alarma pe cei care și-au pus speranța unei conduceri catolice mai deschise și progresiste asupra Papei reformiste.

Anul trecut, se pare că Francis a pledat pentru legile uniunii civile pentru cuplurile de același sex atunci când a acordat un interviu pentru un documentar.

„Oamenii homosexuali au dreptul să se afle într-o familie. Sunt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui să fie dat afară sau să fie mizerabil din cauza ei. Trebuie să facem o lege a uniunii civile. În acest fel, acestea sunt acoperite legal”, a spus Papa Francisc. 

Dar Vaticanul s-a retras repede din aceste remarci, spunând că au fost scoase din context și nu au indicat o schimbare de doctrină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel